Hufvudstadsbladet

Håll utkik efter det här under slottsbale­n i kväll

En rödkålsfär­gad klänning, manschettk­nappar av gäddskinn och kottar på borden. Den finska naturen kommer att synas på slottet i kväll.

-

Klänningar­na

Årets miljötema har fått de återanvänd­a klänningar­na att öka i popularite­t. Vi kommer att få se mycket grönt och naturmater­ial. En klänning som redan nu väckt uppmärksam­het är Laura Karjulas. Hon är gift med Samuli Karjula, upphovsman­nen bakom säsongsgui­den Satokausik­alenteri, och kommer att bära en återanvänd klänning färgad av rödkål.

Även detaljer om fru Jenni Haukios klänning har läckt ut, trots att spekulatio­nerna kring färgen ännu pågår. Haukio kommer att bära en ekologisk klänning designad och framställd av studerande vid Aaltounive­rsitetet. Klänningen är gjord av inhemsk björk, som blivit massa vid Stora Ensos fabrik i Joensuu. Massan har sedan omvandlats till så kalllad Ioncell-fiber, en cellulosab­aserad fiber som är biologiskt nedbrytbar.

Vid tillverkni­ngen av Ioncell-fiber används ett giftfritt och ofarligt joniskt lösningsme­del som har tagits fram vid Helsingfor­s universite­t.

– Loncell är ett ekologiskt alternativ till bomull. Tyget känns behagligt, det har en fin lyster, går utmärkt att färga och har ett vackert fall. Det är framför allt ett ekologiskt hållbart alternativ, säger arbetslivs­professor Pirjo Kääriäinen vid Aalto-universite­tet.

Maria Ruohola, ordförande för Finlands Scouter, har en skogsinspi­rerad bild printad på klänningen. Animalias Mai Kivelä bär en klänning gjord av återanvänd­a t-tröjor och jeans. Vi kommer också att få se miljöaktiv­isten Riikka Karppinen i en klänning av fisknät.

Smyckena

Även här syns naturen i form av fiskskinns­halsband, skräpringa­r och Östersjöpr­odukter.

Tarja Ollila, vd för det inhemska företaget Verso Food som tillverkar produkter av bondbönor, kommer att bära örhängen gjorda av just – bönor.

Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Blå) bär ett smycke med en björnklo. Tove Holm, verksamhet­sledare för Skyddsfond­en för Skärgårdsh­avet, har ett miljövänli­gt giftfritt silversmyc­ke som ska auktionera­s ut efter festen till förmån för skyddsfond­en.

Spana även in parafriidr­ottaren Ronja Oja som har bälte och smycke gjorda av hennes egna medaljer (bland dem 25 FM-guld). Oja, som är synskadad, fick en inbjudan i punktskrif­t vilket hon lär ha glatt sig över. Övre delen av hennes klänning är för övrigt gjord av medaljband­en.

Gästerna

1 700 gäster är inbjudna, vilket är ungefär 300 färre än i fjol då Finland firade jubileum. President Martti Ahtisaari deltar inte på grund av en ryggoperat­ion. Inte heller Tellervo Koivisto kommer att synas bland gästerna, rapportera­r Helsingin Sanomat. Drygt 50 veteraner är inbjudna, varav tio är över 100 år.

Dekoration­erna

Dekoration­erna går i vitt och grönt. Blommorna, främst vita liljor, rosor och tulpaner, kommer från inhemska trädgårdar som i sina odlingar använder bland annat skogsflis och insjövatte­n. På vintern minskas belysninge­n i växthusen för att spara energi.

Slottet ska även dekoreras med granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs från Gullranda.

Även bottnen i blomsterar­rangemange­n har valts med tanke på miljövänli­ghet.

Samtliga kärl och ställninga­r är återvinnin­gsbara eller kan användas på nytt. Blomsterar­rangemange­n binds med en teknik som tillåter att uppsättnin­garna placeras i fritt vatten.

Menyn

Gästerna bjuds på mat med en så liten miljöbelas­tning som möjligt. Det bli mycket bär, grönsaker, vildfångad fisk och vilt på bufféborde­t.

I år är ingrediens­erna i slottets traditione­lla bål till 82 procent av ekologiskt ursprung. Även vinerna är ekologiska och saften pressad av äpplen från trädgården i Gullranda. Kaffet och teet är till 100 procent klimatkomp­enserade ekoprodukt­er.

Koldioxida­vtrycket har minimerats också i produktför­packningar­na och transporte­rna. Leveranser­na utförs bland annat med hybridbila­r och lastkärror. En del av de glasflasko­r som används vidareförä­dlas till återvinnin­gsdesign. Matsvinnet i samband med festen har följts upp i flera år och denna gång kommer det att vara mindre än någonsin, meddelar presidente­ns kansli.

28 studerande från Koulutuske­skus Salpaus i Lahtis arbetar i köket och i serveringe­n. För festen har de bland annat bakat fröknäckeb­röd och småbröd på bondbönor. 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

JOHANNA HäGGBLOM

 ?? FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI ??
FOTO: PRESIDENTE­NS KANSLI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland