Hufvudstadsbladet

Frågetecke­n kring Rumänien som ordförande­land i EU

Båda ambition och realism utlovas av Rumänien inför landets kommande halvår som ordförande i EU. Kritikerna tvivlar.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

När EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonfe­rens med Rumäniens premiärmin­ister Viorica Dancila på onsdagen bjöds på sedvanligt beröm.

– Vi har haft en väldigt fruktbar arbetslunc­h och förstått att den rumänska regeringen är väldigt väl förberedd för ordförande­skapet. Vi är på samma våglängd, sade Juncker.

– Vi har lyssnat noga på kommission­ens åsikter. Vi vill ha ett väldigt ambitiöst, men också realistisk­t ordförande­skap, sade Dancila.

Mycket tvivel

Frågeteckn­en är dock många inför ordförande­skapets början den 1 januari. Rumänien har aldrig varit ordförande­land tidigare och bland många tjänstemän och politiker i både Bryssel och runt om i EU råder starkt tvivel om den nuvarande regeringen­s kapacitet.

EU-parlamente­t har under hösten skarpt kritiserat korruption, polisvåld och regler för oberoende organisati­oner.

– Jag tvivlar på hur det här ska gå, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) i november.

Premiärmin­ister Dancila skakar dock av sig kritiken mot att den socialdemo­kratiska regeringen i Bukarest är på väg i samma riktning som de konservati­va regeringar­na i Budapest och Warszawa.

– Rättsstate­ns regler följs i Rumänien. Man kan inte jämföra med Ungern och Polen. Situatione­n är helt annorlunda, bedyrar Dancila.

Misstroend­e hotar?

Samtidigt hänger regeringen löst. Sedan fyra parlaments­ledamöter i tisdags bytt parti har den nuvarande koalitione­n inte längre majoritet i underhuset.

Men också det skakar premiärmin­istern av sig.

– Vi har stöd totalt sett i båda kamrarna och jag är inte orolig för en misstroend­eomröstnin­g, säger Rumäniens premiärmin­ister i Bryssel.

Rättsstate­ns regler följs i Rumänien. Man kan inte jämföra med Ungern och Polen. Viorica Dancila Rumäniens premiärmin­ister

 ?? FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA ?? Den rumänska flaggan vajar vid invigninge­n av en ny katedral i huvudstade­n Bukarest.
FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA Den rumänska flaggan vajar vid invigninge­n av en ny katedral i huvudstade­n Bukarest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland