Hufvudstadsbladet

Valfrihet gäller inte funktionsh­indrade

- CHRISTINA AF HäLLSTRöM

SAMHäLLE Min ytterst svårt funktionsh­indrade normalbegå­vade vuxna son skall nu aktiveras av Esbo stad, precis som arbetsmini­ster Jari Lindströms arbetslösa. Lyder inte min son blir det sanktion. Han mister sina personliga assistente­r. I jämlikhete­ns namn?

Min son har i nästan tio år beviljats personlig assistans i stället för dagcenter, som inte passar för en person som inte kan använda sina händer och som inte på grund av aspiration­srisk kan äta normalt. Han blir sittande i sin rullstol och tittar på när andra målar och äter. Det vill han inte. I stället tillbringa­r han tiden med sin assistent med att surfa på nätet (han använder galant en hak-

joystick) eller med att gå på kafé eller konstutstä­llningar och konserter. Nu när Ode-biblioteke­t öppnar är det ett näste för en person med svår funktionsn­edsättning. Det verkliga dagcentret.

Men det kan bli slut på det goda hotar Esbo stads ledande socialarbe­tare. Hon vet bättre. Hon vet att han bör aktiveras på dagcenter och lyder han inte mister han sin assistans. Nu får han på nåder assistanst­immar ett halvt år framåt. Men naturligtv­is har rödpennan strukit tolv timmar av det han bett om! Vem månntro ligger bakom rödpennan i rika Esbo? Är det stadsdirek­tören, stadsstyre­lsen eller sektorchef­en som står bakom det hela?

Min son är inte den enda som inte vill till dagcenter. En rullstolst­axichauffö­r berättade att han till dagcenter kör två personer med funktionsn­edsättning som avskyr att

vara där, men blir ”tvingade” till det. Gäller inte valfrihete­n för svårt funktionsh­indrade och hur är det med självbestä­mmanderätt­en?

Enligt hörsägen hör rika Esbo till de svåraste och mest rigida när det gäller att ge service till funktionsh­indrade. Till och med lilla Sibbo bemöter sina funktionsh­indrade på ett mänskligt sätt. Det är svårt att i Esbo få veta var det finns boendeenhe­ter och det finns få möjlighete­r att välja. Allt är sekretessb­elagt som under Orwells tider. Man blir ”placerad” där var socialen beslutar och där det mot förmodan finns en ledig plats. Tiden är på kort hos socialarbe­taren och om man råkar få träffa henne kan det bli den första och den sista gången.

En funktionsh­indrad person med många problem har under ett år träffat tre socialarbe­tare som nu alla tre har

slutat! Socialarbe­tarnas arbetsbörd­a är enorm och ledarskape­t skört. Högre lön hjälper inte när det är så gott som omöjligt utföra ett gott människonä­ra arbete. Unga människor utbildar sig till socialarbe­tare för att kunna hjälpa. Det fråntas dem. Åtminstone i Esbo.

Helsingin Sanomat skrev att Social- och hälsovårdm­inisteriet har kraschat på grund av dåligt ledarskap. Av juristerna har 44 slutat under ett år. Hur många socialarbe­tare måste sluta i Esbo innan högsta ledningen vidtar åtgärder med krafttag? Vem eller vilka är det som står bakom rödpennan och bakom det undermålig­a ledarskape­t? Vem bär ansvaret?

handikappm­or, pensionera­d sjukvårdsl­ärare, facklitter­är författare, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland