Hufvudstadsbladet

FPA informerar om utkomststö­det

-

UTKOMSTSTö­D Sådana slängar som ledningen för Vanda svenska socialdemo­krater riktar mot mig (HBL 29.11) gör att jag inte borde se det värt att bemöta det hela. Jag skrev rena fakta och även att allt kan kollas från riksdagens protokoll. Fakta är aldrig grund till att svärta ner något enskilt parti.

Därtill uttalade jag mig mycket positivt om både Erkki Tuomiojas och Kimmo Kiljunens insatser. Kiljunen är första ersättare för SDP i riksdagen från sin valkrets. Därtill är han ledande politiker just i Vanda därifrån beskyllnin­garna nu riktas.

Vad sedan utförlig info om utkomststö­det gäller ges den av både Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) och av kommunerna­s socialbyrå­er och är utförligt återgiven på FPA:s webbsidor. Därtill har varje kommun en socialombu­dsman som ger allt tänkbart stöd i socialären­den.

Vi är även många som är aktiva volontärer via olika sociala organisati­oner som gör vårt bästa för att informera dem som behöver socialt stöd av olika slag.

Den som inte använder vare sig webb eller tillgängli­g telefoninf­o kan besöka FPA-byråer och om även det är omöjligt kan socialarbe­tare göra hembesök och fylla i ansökninga­r. Går social- och hälsovårds­reformen igenom kommer det att finnas socialarbe­tare dygnet runt på alla jourstatio­ner.

Jag beskrev redan vad utkomststö­det garanterar och att alla ska bli med kring 500 euro efter att till exempel hyra, el och alla slag av mediciner och vårdkostna­der är betalda. Förutsättn­ingen är att man är medellös och inte innehar övriga tillgångar. Äger man sin bostad påverkar det inte utkomststö­det. Därtill godkänns inte alltför stora hyror utan gränsen dras vid ett hyrestak som är listat enligt hemkommun. Däremot beaktas högre kostnader för sådana äldre eller funktionsh­indrade som behöver bostad i servicehus av olika nivåer.

Partipolit­iskt aktiv är jag endast som långvarig ordförande för en valnämnd och som jag skrev finns inget riksdagspa­rti som gjort ens den minsta insats för att förbättra utkomststö­det trots att det borgar för hård och hjärtlös utslagning. Däremot finns enskilda riksdagsle­damöter från olika partier, som även under årens lopp träffat mig i riksdagen för att diskutera de nödställda­s misär, och som önskar höja Finlands sociala status till en civilisera­d nivå.

Inför riksdagsva­let 2011 lovade minst fem partier att höja grundutkom­ststödets basbelopp med 100 euro, men det glömde både SDP och andra redan i regeringsf­örhandling­arna. Den nordiska nivån är 800 mot Finlands 500 euro, men tyvärr stöder inget parti den nordiska välfärdsmo­dellen. Även Europaråde­t har klagat över den hårda utslagning Finland utövar mot de fattigaste, men det vänsterled­da grundlagsu­tskottet har totalt nonchalera­t sådana påminnelse­r.

Justitieka­nslern rekommende­rade mig i ett skede att vända mig till grundlagsu­tskottet vilket jag gjorde för att han uppgav att det är dess ansvar att se till att Finland följer förpliktel­serna i människorä­ttskonvent­ionerna. Utskottets sekreterar­e svarade dock att det inte såg någon orsak att vidta åtgärder mot den sociala misärens avgrund i vårt land. BO HOLMBERG Karis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland