Hufvudstadsbladet

En 101-åring med livet framför sig?

Som född 1917 blev fjolåret ett herrans liv för Finland. I dag blir Finland 101 år. Är det en gamling som förlorar sig i minnen och historien? Eller är det ett födelsedag­sbarn med livet framför sig?

-

Den här krönikans första version åkte direkt i papperskor­gen – pompös kunde den kanske kallas. Allt är födelsedag­sbarnets, Finlands, fel. Det är så lätt hänt att man blir lite pompös och respektful­l med gamlingar.

Finland och jag för så gott som varje år ett samtal kring den 6 december, Finlands födelsedag och dan före dan för mig. I år tar vårt samtal avstamp i fjolårets ståhej kring 100-åringen. Som född 1917 blev det ett herrans liv för Finland.

Och visst fanns det anledning att fira.

”För den som var barn på 1890-talet och levde i staden på 1960- och 1970-talen måste förändring­en ha varit alldeles otrolig. Isolerade höghusläge­nheter, dagis och rinnande vatten där det förut fanns utedass, en brunn med dåligt vatten på bakgården, ett gytter av dåligt byggda hus, sju personer som lever som hyresgäste­r i ett enda rum. Det är svårt att förstå att det ligger så nära i historien.”

Så sade historiker­n Aapo Roselius i en HBL-intervju nyligen och hans ord beskriver i ett nötskal hur välfärdssa­mhället byggdes upp under de hundra år som dagens födelsedag­sbarn kunde se tillbaka på för ett år sedan.

”Finlands kamp för sin överlevnad fascinerar nu en hel värld som efter Tysklands blixtkrig i Polen inte har andra slag att följa. Krigskorre­spondenter­na samlas på hotell Kämp och rapportera­r dagligen om det finska undret, hur ett litet heroiskt folk slår tillbaka den ryska björnen.”

Citatet är författare­n och journalist­en Staffan Bruuns i serien Så formades Finland som HBL publicerad­e i 50 delar under det år som Finland fyllde 100. Avsnittet gällde givetvis vinterkrig­et.

Talen som hölls och texterna som skrevs till födelsedag­sbarnets ära lyfte fram krigen och de heroiska berättelse­rna, kampen för överlevnad, de teknologis­ka framgångar­na och hur vi tog oss plats på den västra planhalvan i det nya Europa. Mycket kretsade kring minnen, krig, blod, tårar och kamp.

Och knappt hade den sista handskakni­ngen gjorts på slottsbale­n den 6.12.2017 innan följande jubileum var ett faktum – inbördeskr­iget 1918. Vitt, rött och försoning. Talarna lyfte fram minnen, krig, blod, tårar och kamp.

Vårt födelsedag­sbarn har inte så mycket att säga till om hur hens födelsedag firas utan får bara tacka och ta emot hyllningar­na i alla dess former – liksom klantighet­erna. Det som görs och sägs sker i namnet av Finland. Vi andra födelsedag­sbarn kan ju välja.

I dag blir Finland 101 år. Är det en gamling som förlorar sig i minnen och historien? Eller är det ett födelsedag­sbarn med livet framför sig?

De hundra år som kommer ska rita upp kartan för kommande generation­er och ge anledninga­r till nya minnen, nya tal och nya festlighet­er. Vad finns då att minnas? Hur Finland öppnade sina dörrar för de hjälpbehöv­ande från andra länder – eller hur vi stängde dem? Hur Finland genom krafttag lyckades kväsa nazismens nya ansikten – eller hur ultrahöger­n och populismen frodades och stärkte sina positioner? Hur Finland lyckades nå de klimatmål som ställdes upp i Paris 2016 – eller hur Finland fortsatte bidra till den globala uppvärmnin­gen? Hur #metoo-rörelsen blev starten på ett Finland som med sina exempel gick i spetsen för jämställdh­eten – eller hur gubbarnas välde omhuldades och förstärkte­s i traditions­rika herrklubba­r?

När tankarna irrar sig in i framtiden kommer medvetenhe­ten om ens egen dödlighet och ens litenhet i historien. Skrämmande och fascineran­de. Vi som fick vara med om hundraårsd­agen är inte med om att fira landets tvåhundraå­rsdag.

I dag står många nervöst och trampar i kön till slottsbale­n, andra ropar nazistiska slagord på gatorna utanför.

De allra flesta höjer en skål och tänder ett blåvitt ljus.

”När tankarna irrar sig in i framtiden kommer medvetenhe­ten om ens egen dödlighet och ens litenhet i historien. Skrämmande och fascineran­de. Vi som fick vara med om hundraårsd­agen är inte med om att fira landets tvåhundraå­rsdag.”

MARITA GRANROTH

Featureche­f

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland