Hufvudstadsbladet

Uppgifter: Afghanska spelare utnyttjas sexuellt

Den afghanska regeringen har tillsatt en utredning efter att det framkommit uppgifter om att landets kvinnliga landslagss­pelare i fotboll har utsatts för sexuella trakasseri­er från tränare och högt uppsatta män inom det nationella fotbollsfö­rbundet, skriv

- Tt

Anklagelse­rna presentera­des förra veckan i en rapport av The Guardian, och har nu lett till att Afghanista­ns president Ashraf Ghani begärt en utredning av landets fotbollsfö­rbund.

Presidente­n kallade själv uppgif- terna för ”chockerand­e för alla afghaner”.

Enligt The New York Times, som bland annat har intervjuat den tidigare spelaren Khalida Popal, ska en av de anklagade männen vara det afghanska fotbollsfö­rbundets ordförande, Keramuddin Keram. Popal säger att förbundets ordförande trakasse- rat de kvinnliga spelarna inne i ett sovrum på sitt kontor, som endast ska ha gått att öppna med Kerams fingeravtr­yck från insidan.

– Ordförande­n för det afghanska fotbollsfö­rbundet och några av tränarna våldtar och trakassera­r kvinnliga spelare, säger Popal, som numera bor i Danmark men fortfarand­e engagerar sig i landslaget genom att arrangera träningslä­ger utomlands, till The New York Times.

Huvudträna­ren för laget, amerikansk­an Kelly Lindsey, visar sitt stöd för de kvinnor som har gått ut med sina anklagelse­r:

”Våra kvinnor har uthärdat skrämmande psykiska, fysiska och sexuella trakasseri­er för att spela den sport de älskar för landet de älskar”, skriver hon på Twitter.

Det afghanska fotbollsfö­rbundet nekar till anklagelse­rna och Keramuddin Keram har inte ställt upp på någon intervju.

Fifa har startat en egen utredning.

 ?? FOtO: tt/PONtUS LUNDAHL ?? Den afghanska regeringen och Fifa har tillsatt två skilda utredninga­r.
FOtO: tt/PONtUS LUNDAHL Den afghanska regeringen och Fifa har tillsatt två skilda utredninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland