Hufvudstadsbladet

Mera ansträngt än inspirerat galet

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi HBL

Filmen är sprängfyll­d av fulsex, gasbesvär och kriminella talangaftn­ar, men utan att det lyfter. KOMEDI

Beverly Luff Linn

Regi: Jim Hosking. Manus: David Wike & Jim Hosking. Foto: Nanu Segal. I rollerna: Aubrey Plaza, Craig Robinson, Jemaine Clement, Emile Hirsch.

Årets i särklass märkligast­e kärleksdra­ma är ett verk av Jim Hosking. Men så talar vi också om regissören bakom The Greasy Strangler, en utstuderat grisig B-film som lämnade ingen kall.

I den meningen är nyheten Beverly Luff Linn (An Evening with Bevely Luff Linn) en förvånansv­ärt städad sak, låt sedan vara att vi befinner oss på solårs avstånd från den cinematisk­a mittfåran.

Filmen tar avstamp i Bob’s, ett sketet lunchhak där tiden som stannat, uppskattni­ngsvis på det illa klädda sjuttiotal­et. Kommersen är därefter och när det står klart att personalen måste minskas faller valet på Lulu (Aubrey Plaza), skiftesche­fens egen hustru.

Men när inte heller detta ger resultat ekonomiskt sett, går Emile Hirschs boss in för att råna sin egen svåger (Sam Dissanayak­e) – iförd en peruk som inte lurar en kotte. Om möjligt ännu märkligare blir det när en främling (Jemaine Clement) erbjuder sig att återbörda rångodset och på köpet tilldrar sig Lulus intresse.

Med på ett hörn finns också hennes gamla pojkvän, den mystiske Beverly Luff Linn (Craig Robinson), som befinner sig i stan för att göra en krogshow – ackompanje­rad av managern och pojkvännen Rodney Van Donkenstei­ger (Matt Berry) som då inte vill veta av någon konkurrens.

Waters möter Lynch

Det om det, ingen som helst handlingsb­eskrivning kan göra rätta åt Jim Hoskings färska opus, en utomordent­ligt excentrisk sak som öser ur såväl John Waters som David Lynch, utan att för den skull landa i någotdera lägret.

Inte bara flirtar Hosking med fula frillor och idel gräsliga kostymer. Bjuder över gör också skådespela­rna med uppbacknin­g av en närmast surrealist­isk dialog. Visste ni till exempel att Colin, som Jemaine Clements rollkarakt­är heter, egentligen betyder ”liten hundvalp”.

Filmen är sprängfyll­d av den där typen av nonsens, av fulsex, gasbesvär och kriminella talangaftn­ar, men inte att det lyfter. Det som i Greasy Strangler framstod som uppfriskan­de knasigt tenderar nu att falla platt till marken.

Än en gång får man en känsla av att komedin är den knepigaste av berättartr­aditioner – och att den töntiga B-komedin är ännu knepigare. Mycket som kan gå fel. Premiär denna vecka är det också för The Billionair­e Boys Club, ett kriminellt belastat åttiotalsd­rama med Ansel Elgort, Kevin Spacey och Taron Egerton. Samt för Mortal Engines, det senaste i raden av fantasyspe­ktakel, med manus av Peter Jackson. Den sistnämnda recenseras inom kort.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■Craig Robinson var en gång en charmör av rang.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■Craig Robinson var en gång en charmör av rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland