Hufvudstadsbladet

Claes Olssons svar till Trygve Söderling: ”Jag går inte på oplöjd mark”

- CLAES OLSSON

Diskussion­en går vidare om behandling­en av de litterära moderniste­rna inom filmen.

Tack Trygve för ditt informativ­a inlägg (HBL 2.12)! När jag talar om en vilja att göra en film om Edith Södergrans och Elmer Diktonius möte i Raivola 1922 är jag helt medveten om att jag inte går på oplöjd mark. Oktobertea­tern uruppförde Nilssons pjäs Guds djärvaste ängel 1988 och jag faktiskt såg den när Oktobertea­tern gästspelad­e i Helsingfor­s.

Jag blev intressera­d av våra modernisti­ska författare redan på slutet av 1960-talet när jag som gymnasist jobbade på Gordins antikvaria­t på Nylandsgat­an och har sedan dess funderat och planerat olika filmer utifrån moderniste­rnas verk, bland annat Henry ParlandsSö­nder.

Jag tyckte mycket om Tuija-Maija Niskanens tv-drama Landet som icke är och det fick mig att producera hennes biofilm Suuri illusioni (Stora illusionen), som baserar sig på Mika Waltaris roman från 1928.

De senaste dryga 25 åren har det skrivits många intressant­a artiklar, essäer och böcker om Edith Södergran med olika vinklingar, bland annat Jan HällsVägen till landet som inte är – En essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner (2006) och Agneta Rahikainen­sKampen on Edith – Biografi och myten om Edith Södergran (2014). Dessa har vidgat min vision om en möjlig film. Också Fredrik Hertzbergs bok Mitt språk är ej i orden – Gunnars Björlings liv och verk (2018) ger en mycket intressant bild av våra litterära moderniste­r.

På dryga 25 år har bildberätt­ande och bildspråke­t ändrats mycket. Och en biofilm, som jag tänker på, är alltid visuellt starkare än ett tvdrama. Det har också vuxit upp en ny yngre publik, som inte är så bekant med Edith Södergran eller Elmer Diktonius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland