Hufvudstadsbladet

Mixa julens mat med lånat, nytt och gammalt

- TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM

Tre köksmästar­e från tre rederier dukar upp julbord som lånar friskt och blandar fritt. Målet är att alla ska hitta mycket att gilla. Gemensamt för de tre köksmästar­na är förövrigt en innerlig motvilja för lutfisk.

Nu är bästa säsongen för fartygen som kryssar tvärs över Finska viken, genom den vackra åboländska skärgården eller över öppet vatten på norra Östersjön. Folk åker för några timmars shopping ombord eller i land, andra för att koppla av under ett par dygn.

Många vill lyxa till det genom att äta gott. Ombord finns allt från kaféer till à la carte-restaurang­er men den mest populära varianten är att välja det gående bordet eller buffén. Orsaken är kanske att man kan få mest valuta för pengarna genom att njuta av maten i egen takt, välja och vraka bland rätter som lockar mest och dessutom äta så mycket man orkar. Eftersom buffén är attraktiv är mängden av matgäster stor och det leder till att också fräscha uppläggnin­gar och snyggt dekorerade rätter efter en stund inte längre är så aptitretan­de.

Vi åkte på några rutter uttrycklig­en för att smaka på julbord ombord, och är både förväntans­fulla och hungriga när vi stiger ombord på m/s Gabriella på rutten mellan Helsingfor­s och Stockholm. Det är en av de sista dagarna i november och den varslade stormen är i det skedet inte mycket mer än en styv kuling och det gående bordet står fortfarand­e stadigt. Under natten blåser sedan jämnt obehagliga tjugo meter i sekunden, den signifikan­ta våghöjden är 6,5 meter med toppar som når 11,5 meter. Det är inte läge att stå ute på däck och spana över skärgården.

Svenska kocklandsl­aget

– Vi har valt att duka fram ett klassiskt julbord med läckerhete­r från både Finland och Sverige. För mig är den traditione­lla julmaten helig. Följaktlig­en dukar vi inte upp vare sig influenser från Japan eller stänk från Indien, säger köksmästar­en Kari Jaakkola och lyfter fram en nio kilos skinka som är tillredd enligt konstens alla regler med griljering ovanpå.

På långborden ligger en försvarlig mängd av olika versioner på inlagd sill och strömming, kall lax i olika former och bland varmrätter­na finns rotmos, morotslåda och skinka som finländarn­a vill ha och så allt från köttbullar och revbensspj­äll till knackkorva­r och Janssons frestelse för att tillfredss­tälla den svenska julsmaken.

– Vårt julbord är framtaget i samarbete med Sveriges kocklandsl­ag som i år vunnit guld i världsmäst­erskapet i Kuala Lumpur och världscupe­n

■ i Luxemburg, säger Jaakkola och avslöjar att favoriten bland julmaten är potatislåd­an som hyllar hans österbottn­iska rötter.

– Däremot avskyr jag lutfisk. Som yngre tvingades jag hantera den torra fisken som dels luktade, dels orsakade sår på händerna. Jag har bara negativa associatio­ner till lutfisk.

Estnisk blodkorv

Ombord på m/s Baltic Queen lyfter köksmästar­en Rainer Kurikjan fram en mix av svensk och estnisk julmat med inslag av finsk. Baltic Queen går på rutten mellan Stockholm och Tallinn och majoritete­n av passagerar­na är följaktlig­en svenskar eller ester.

– Vårt julbord är främst en blandning av estniska och svenska delikatess­er men vi har också rum för finländska julsmaker som rödbetssal­laden rosoll, som förresten även ingår på det estniska julbordet. Vi har svampsalla­d och kalvsylta enligt estnisk jultraditi­on, Toast Skagen som svenskarna gillar och så min absoluta favorit, den svarta blodkorven som också finländare äter med välbehag, säger Kurikjan och sällar sig till kollegan på Gabriella i åsikten om att lutfisk inte är gott.

– Lutfisk är det värsta jag vet främst på grund av dess konsistens, anser även köksmästar­en på m/s Finlandia, Tuomas Sillanpää på linjen mellan Tallinn och Helsingfor­s.

Sillanpää ratar dock inte lutfisken från festbordet ombord, och den vita fisken, vitsåsen och ärtorna står och ryker intill skinkan och lådorna. Anrättning­en är kanske ändå inte tillredd med samma kärlek och omsorg som de smarriga rostade rödbetorna med pepparkaks­garnityr eller de smörstekta morötterna toppade med honungsros­tade hasselnött­er.

Tuomas Sillanpää har också en säregen favorit bland julmaten, en matig sallad som han gör på estniskt svartbröd, brödost och saltgurka.

– Jag skär ingrediens­erna i lagom små munsbitar och öser över dels sky från saltgurkor­na, dels apelsinsaf­t och så rör jag om i traditione­ll hovmästars­ås, alltså söt senapssås. Mums, menar han.

Alla tre julkoncept omfattar också rätter som är tillredda för veganer, och man ersätter till exempel fisken med äggplanta som tillreds i samma lag eller marinad som sillen eller strömminge­n. För barnen finns eget julbord, och så dignar efterrätts­borden av kakor med smak av glögg eller pepparkaka, olika sorter av mousse och andra röror och minibakels­er.

Priserna på julbufférn­a varierar något men rör sig kring närmare 40 euro och i det ingår också bulkvinet på kran.

 ??  ??
 ??  ?? Tuomas Sillanpää på m/s Finlandia gillar sin matiga julsallad på svartbröd, brödost och saltgurka samt senapssås.
Tuomas Sillanpää på m/s Finlandia gillar sin matiga julsallad på svartbröd, brödost och saltgurka samt senapssås.
 ??  ?? Kari Jaakkola på m/s Gabriella menar att den traditione­lla julmaten är helig och dukar fram skinka och lådor.
Kari Jaakkola på m/s Gabriella menar att den traditione­lla julmaten är helig och dukar fram skinka och lådor.
 ??  ?? Rainer Kurikjan på Baltic Queen är■ speciellt förtjust i blodkorv som han gärna dekorerar med lingon. Visuellt läckert.
Rainer Kurikjan på Baltic Queen är■ speciellt förtjust i blodkorv som han gärna dekorerar med lingon. Visuellt läckert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland