Hufvudstadsbladet

En märklig dag

- SöREN VIKTORSSON

Det kommer ett mejl på förmiddage­n. En klasskamra­t från Nässjö berättar att vår gemensamma väninna från femte klass och uppåt gått bort denna morgon. Det är nog, tänker jag, inte så vanligt att vara en bit över 60 och ha alla sina barndomsoc­h ungdomsvän­ner i livet. Nu är det inte längre så. Ungefär samtidigt kommer på nyheterna beskedet att USA:s förre president George (Herbert Walker, det vill säga ”den äldre”) Bush gått bort.

Jag har ingen som helst relation till amerikansk politik, men är ganska gripen av den relation som tycks ha uppstått mellan honom och president Mauno Koivisto. Något som förenade dem var erfarenhet­en av att i unga år gå ut i krig. Bägge var dessutom sportiga, Bush spelade tennis och Koivisto var som bekant en duktig volleyboll­spelare.

Gripande är även Bushs brev till Koivisto: ”Jag ber att Ni skriver om vad helst som intressera­r Er och jag kommer att göra likadant.” Kan man annat än att känna vördnad? Om aftonen samma dag kommer mina finlandssv­enska grannar över på ost, kex, skinka, vin och mineralvat­ten samt en god portion gemenskap. Jag har sett fram emot aftonen som överträffa­r alla förväntnin­gar. Efter snart 23 år i Finland tycker jag att jag nog egentligen vet ganska litet och därför är det av oskattbart värde att lyssna till dem som ”varit med”.

Vad betyder det att vara finlandssv­ensk? Hur ser man på svenska språkets ställning i Finland? Vi hamnar i en ytterst stimuleran­de diskussion som går bakåt ända till Gustav Vasa, dennes söner och deras hustrur, inklusive Karin Månsdotter.

Jag lär mig mer om inbördeskr­iget i Finland och uttrycker min fascinatio­n över att man, detta oaktat, slöt leden vid Stalins angrepp 1939. Redan Lenin, påpekar mina gäster, gjorde ju en felbedömni­ng när han gav Finland dess självständ­ighet. Här fanns ingen majoritet för ett bolsjeviki­skt styre.

En märklig dag går till ända. Om man som människa får vara någorlunda frisk, förmår att amortera på sitt bostadslån och har mat och kläder samt några riktigt goda mänskliga relationer – vad mer kan då vara viktigt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland