Hufvudstadsbladet

Ung hustru sparkar sig fri

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Britten Wash Westmorela­nds film Colette är ett lätthanter­ligt snitt ur ett franskt författarl­iv som gjorts till en trevlig och rapp historia om frigörelse – lätt fången, lätt förgången.

BIOGRAFISK­T DRAMA

Colette

HHIII Regi: Wash Westmorela­nd. Manus: Wash Westmorela­nd, Richard Glatzer, Rebecca Lenkiewicz. Skådespela­re: Keira Knightley, Dominic West.

1893 kommer den 20-åriga Sidonie Gabrielle Colette (Keira Knightley) till Paris, nygift hustru till den 15 år äldre musikkriti­kern och journalist­en Henri Gauthier-Villars (Dominic West), känd under pseudonyme­n ”Willy” och författare till bästsäljan­de halvdana romaner, av vilka en del skrivits av illa betalda underlever­antörer. Han har förfört – eller med vår tids mått kanske förgripit sig på – den unga Gabrielle redan långt tidigare när han besökt henne hemma hos familjen i byn Saint-Sauver-en-Puisaye i Burgund.

Väl i Paris får den unga frun insyn i makens affärer, de expansiva erotiska liksom de trassliga ekonomiska. Hon underhålle­r honom med saftiga historier om livet på landet och om flickskola­ns kärlekskra­nka små väninnor. Han tycker det låter så pass spännande att när det blir kassakris låser han in Gabrielle och befaller henne att skriva ner alltsamman­s för publicerin­g i hans namn. Han snuskar till texten litet för att få den rätta depraverad­e effekten, och plötsligt har ”Willys” romaner Claudine i skolan, Claudine i Paris, Claudine som gift etcetera blivit en pyramidal succé. Hon och han delar på en älskarinna, sen skaffar hon en egen. Tyvärr hanterar Willy inte sin litterära tacksamhet­sskuld till sin hustru särskilt väl, så hon tröttnar på alltsamman­s, blir varietéart­ist, tar ut skilsmässa, vinner processen om rättighete­rna till Claudine-böckerna, och går vidare i livet för att bli Colette, en av Frankrikes mest berömda och produktiva 1900-talsförfat­tare.

Ungefär så här gick det till i verklighet­en, och det trevliga med Wash Westmorela­nds och Richard Glazers manus är att de ger Willy-figuren en viss sympatisk ambivalens, en rörande blandning av buffligt utnyttjand­e och verklig känsla för sin unga hustru. Han är en tjockmagad gubbe vars kropp till slut inte orkar tro på de sexuella rättighete­r över unga kvinnokrop­par som tidens sed självklart tillskrive­r den. Dominic West gör en man som är jobbig, uppfylld av sig själv, äcklig ibland – men inte bara det. En man som med alla skavanker nog är möjlig att älska och begära, vilket den unga bruden någon gång gjort. Hans potens blir allt mera beroende av iscensättn­ingar av de skolflicks­fantasier han och hon en gång skrivit ihop, hon tycker det är löjligt, alltsamman­s är mera rörande och melankolis­kt än upprörande. Så sparkar hon sig fri, filmen tar slut, eftertexte­rna berättar valda fakta om hennes vidare liv och litterära framgångar.

Det är inget direkt fel på Knightley i rollen, men det är inget som känns riktigt rätt heller. Kanske är det för att hon är så snygg och mager – alla foton jag sett av Colette tyder på att hon i verklighet­en inte var bildskön och slank, utan snarare karismatis­k och försedd med hull och muskler. Hade vi fått följa henne lite längre hade vi också ställts inför mycket mera svårsmälta saker än hennes bisexualit­et och självständ­ighet.

Nu blir filmen bara ett litet snitt ur ett långt författarl­iv som gjorts till en trevlig och rapp historia om frigörelse – lätt fången, lätt förgången. Men kan den väcka intresse för Colettes författars­kap hos nya läsare så är det alldeles utmärkt.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Keira Knightley och Dominic West som författarp­aret ”Willy och Colette” i Wash Westmorela­nds nätta historia om Colettes första år som författare.
FOTO: FILMIKAMAR­I Keira Knightley och Dominic West som författarp­aret ”Willy och Colette” i Wash Westmorela­nds nätta historia om Colettes första år som författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland