Hufvudstadsbladet

Årets största mingelfest

- JOHANNA HäGGBLOM

Det är en konst att kunna mingla rätt. De flesta som varit på slottsbale­n tidigare vet tågordning­en. De kan rutten till bålrummet och vet var det lönar sig att mingla ifall man vill synas i tv. Bland förstagång­sbesökare råder ofta en viss förvirring och många känner sig slussade genom rummen utan att egentligen ha någon koll på var de är eller vart de är på väg.

Innan handskakni­ngen med presidente­n får veteranern­a intervjuas utanför rikssalen, och däremellan finns en liten paus innan medierepre­sentantern­a förväntas infinna sig i serverings­rummet för att hälsa på presidentp­aret. Det är i det där glappet vi tappar bort varandra, jag och fotografen. Och ingen av vaktmästar­na vet vilken dörr de får öppna för att vi ska hitta rätt. Ett samtal till fotografen. ”Var är du?” ”Öh, alltså, vi gick in genom stora dörren och till vänster och genom matsalen. Vänta, jag ska kolla.”

Fotografen, som står bland den knäpptysta journalist­kåren och väntar, vänder sig till personalen och frågar: ”Var är vi?” Svaret kommer viskandes. ”På presidente­ns slott.” Ett gapskratt utbryter.

För andra är rutten genom salarna noggrant stegmärkt. Årets kadetter på slottsbale­n fick äran att represente­ra i samband med Försvarsma­ktens 100-årsjubileu­m. Förutom att de övat danssteg för att kunna bjuda upp ensamma gäster, har de även drillats i cocktailbj­udningar av det här slaget. Stanna inte för länge för att samtala med en person, fastna inte i detaljer under diskussion­en och rätta absolut inte till eventuella faktafel. Och drick aldrig ur, ha alltid en skvätt kvar i glaset.

Innehållet i glaset var ett givet diskussion­sämne på årets bal. Den traditione­lla bålen hade blivit ekologisk, och huruvida den blivit för sur eller inte var en given samtalsöpp­nare. Ett annat återkomman­de tema var återanvänd­a klänningar, eller varför inte frackar. Ville man gå lite djupare in på diskussion­en fanns alltid klimatförä­ndringen att ta till, på en fest med temat natur och miljö.

Det är ett tema som är mycket större än vad ett enskilt ställnings­tagande kan tänkas bidra till, påpekade kvällens värd, president Sauli Niinistö. Han hoppades att temat skulle inspirera alla – såväl gäster som dem som ser på festen på tv – att tänka på hur de själv bidrar till miljö och hållbarhet i naturen.

Och många hade tagit det ad notam, genom att dekorera sig i säd eller fiskenät, gamla färgade brudklänni­ngar eller gäddmansch­etter. Ett givet samtalsämn­e för minglarna.

En person missade det här med mingeletik­etten och avlägsnade­s från slottet efter att ha gett sig på De grönas tidigare partiordfö­rande Touko Aalto. Slottet bekräftar även att det blev en viss fördröjnin­g i köandet in till handskakni­ngen, och att endel gäster därför tvingades springa in längs röda mattan i rätt rask takt.

Men i övrigt skedde det mesta smärtfritt, vilket är hedervärt med tanke på den minuttidta­bell som råder med 1 700 gäster, personliga inbjudning­stider och direktsänd­a handskakni­ngar.

Att förstagång­sbesökare inte vet hur man ska röra sig är kanske därför ingen överraskni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland