Hufvudstadsbladet

Kinesiska köpare vill ta Amer från börsen och pumpa in mer pengar

Ett konsortium har lagt bud på alla aktier i Amer Sports. Köpesumman skulle vara 4,6 miljarder.

- SPT/ANNA BACK

Efter några månader av rykten offentligg­jordes i går det massiva köpeanbude­t på Amer Sports.

– Amer är ett unikt bolag med sin varumärkes­portfölj. Globalt har man svårt att hitta dess like, säger Dennis Tao som är finansdire­ktör på kinesiska Anta Sports.

På fredagsmor­gonen anlände han till Helsingfor­s med flyget från Hongkong för att berätta varför konsortiet, med tyngdpunkt i Kina, vill köpa upp Amer Sports och hur det är tänkt att ske i praktiken. Konsortiet ser flera fördelar med att ta över det finska bolaget. Amer har distributi­onskanaler och närvaro i Europa och USA, något kinesiska Anta är intressera­t av.

Men Tao – tillsamman­s med Antas direktör James Zheng och operativa direktören Andrew Huang på Fountain Vest Partners – säger att den största potentiale­n finns i att sprida Amers varumärken på den kinesiska marknaden.

– Vi ser stora möjlighete­r för Amer i Kina, vi är experter där. Salomon kan också positioner­as bättre i USA, säger Zheng.

Vi ser stora möjlighete­r för Amer i Kina, vi är experter där. James Zheng verkställa­nde direktör på Anta Sports

Ska lämna börsen

Planen är att Amer fortsätter som ett självständ­igt, icke-noterat bolag med nuvarande ledning. Enligt Tao blir det lättare att investera i forskning, personal och marknadsfö­ring när bolaget inte är på börsen.

– Bolaget fungerar bra som det är, ägarna kommer att ta en rådgivande roll när det behövs, säger Tao.

Finns det några fördelar på sikt med ha bolagets högkvarter i Helsingfor­s, James Zheng? – Vi har besökt det några gånger och sett en platt, fungerande organisati­on. Vd:n och den övriga ledningen vet hur bolaget ska skötas effektivt. Vi ser inga orsaker att flytta bolaget från Finland i det här skedet, det finns ett klart mervärde i att fortsätta här.

Anta är mer fokuserat på mjuka sportpryla­r. Det finns en del hårda, till och med elektronis­ka, produkter i Amers portfölj och därför är det många som undrar hur Suunto passar in. Zheng skjuter ner de frågorna med att det finns möjlighete­r att sälja allt i Kina.

Anta är enligt honom ett väl etablerat varumärke med skor som kostar ungefär hälften av motsvarand­e skor hos marknadsle­darna i Kina, Nike och Adidas. Anta har dessutom de immateriel­la rättighete­rna till Fila i Kina.

Amers varumärken står för förhålland­evis dyra produkter. Hur skyddar ni dem mot piratmarkn­aden i Kina? – Det är en utmaning, men vi jobbar mycket med myndighete­rna. Vi har en egen avdelning för det och hittar kopior varje dag. Det är oundviklig­t men vi kan minimera skadorna. Just nu finns det en stor förståelse för att skydda immateriel­la rättighete­r i Kina, säger Zheng.

Dennis Tao säger att han gärna ser Antaskor i Finland och Europa förr eller senare.

Allt hänger naturligtv­is på att köpeanbude­t godkänns. Av Amers storägare har 12,2 procent redan meddelat att de säljer sina aktier. Detaljerna i anbudet offentligg­örs kring den 20 december, och erbjudande­t väntas vara i kraft i tio veckor.

Tao, Zheng och Huang verkar ganska säkra på att köpet blir verklighet. Amers styrelse förordar enhälligt affären.

 ?? FOTO: SPT ?? Finansdire­ktör Dennis Tao visar upp Antas skor.
FOTO: SPT Finansdire­ktör Dennis Tao visar upp Antas skor.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland