Hufvudstadsbladet

Politiker vill förbjuda hakkors på gator och torg

Peter Östman (KD) vill att riksdagen förbjuder hakkorssym­boler på offentliga platser. Thomas Blomqvist (SFP) stöder i princip förslaget men är inte säker på att en lagändring kan mota nazismen.

- SPt/Mikael PiiPPo

Polisen i Helsingfor­s ryckte på självständ­ighetsdage­n ut för att beslagta nazistflag­gor som vajade i ett demonstrat­ionståg. I samband med tumultet som uppstod grep polisen dessutom fyra personer.

Flaggorna bar nazistsymb­olen hakkorset och vecklades ut när den nynazistis­ka marschen redan var i gång. Polisen var på plats för att övervaka marschen som arrangerad­es av organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen.

Nu föreslår Peter Östman, ordförande för Kristdemok­raternas riksdagsgr­upp, att riksdagen stiftar en lag som förbjuder hakkors på offentliga platser.

– På grund av sin historia bär Nazityskla­nds hakkorsfla­gga på ett hatiskt och rasistiskt budskap. Den påminner om andra världskrig­ets hemskheter och i synner- het om folkmordet på judarna. Nazistflag­gorna hör inte hemma i dagens Finland eller Europa, skriver Östman i ett pressmedde­lande.

Hakkorset en stark symbol

Också Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Thomas Blomqvist tycker att polisen gjorde rätt när man beslagtog flaggorna. Blomqvist beskriver hakkorset som en symbol för ondska och betonar att det inte ska få synas i gatubilden.

– Jag tycker det är fruktansvä­rt. De som bär dessa flaggor står antingen för en ideologi som inte hör hemma i det västerländ­ska samhället eller någonstans över huvud taget, eller så känner de inte till symbolerna­s historiska betydelse, säger Blomqvist till SPT.

Han är beredd att stödja ett förbud mot hakkors på offentlig plats.

– Att se till att lagen följs skulle knappast vara svårare än övervaknin­gen av andra lagar. Om sådana symboler syntes skulle polisen kunna beslagta dem och gripa de ansvariga. En lag skulle kanske ändå inte vara det effektivas­te sättet att åtgärda själva problemet, att det fortfa- rande finns människor som bejakar denna ideologi, säger Blomqvist.

Bättre historieku­nskaper

Enligt Blomqvist kan nazismen bekämpas genom att förbättra folks historieku­nskaper och se till att nazisterna­s agerande under 1930- och 1940-talet aldrig faller i glömska.

Han betonar också vikten av att nazismen och dess uttrycksfo­rmer i dag diskuteras.

– Den allmänna samhällsde­batten, som den här incidenten i och för sig också kan bidra till, kan öka vetskapen om de grymheter som nazisterna gjort sig skyldiga till.

I går lämnade riksdagsle­damot Joona Räsänen (SDP) in ett åtgärdsför­slag till regeringen där han föreslår att användning­en av hakkorset och andra nazistiska symboler ska göras straffbart i lag.

Föreningen Holokausti­n uhrien muisto (minnesföre­ningen för förintelse­ns offer) lämnade in ett förslag till Justitiemi­nisteriet där man föreslår att en lag förbereds som förbjuder användande­t av symboler som är kopplade till hat, folkmord och rasism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland