Hufvudstadsbladet

Finland borde bereda Julian Assange en trygg fristad

- MIKAEL BööK Lovisa

WIKILEAKS Professorn i världspoli­tik vid Helsingfor­s universite­t, Heikki Patomäki, har i uusisuomi.fi (28.11) upprepat sin åsikt från 2011 att Finland borde ge Wikileaksg­rundaren Julian Assange asyl.

Den allmänna utgångspun­kten för Patomäkis argumentat­ion är offentligh­etsprincip­en, även kallad informatio­nsfriheten: att alla (åtminstone i Norden och i många andra länder) enligt grundlagen har rätt att ta del av offentliga handlingar och att närvara vid domstolsfö­rhandlinga­r och beslutande politiska sammanträd­en.

Under senhösten 2018 har Assanges situation som politisk flykting på Ecuadors ambassad i London förvärrats. I enlighet med Ecuadors nya USA-orienterad­e utrikespol­itik under president Lenín Moreno har Assanges kommunikat­ioner med yttervärld­en skurits av. Vidare läckte en åklagare i USA nyligen ut informatio­n som bevisar att Assange står anklagad för brott i det landet (jämför HBL 16.11), något som han själv länge har hävdat. men som världen först nu har fått officiellt bekräftat.

Jag håller med Patomäki om att Finland borde bereda Assange en trygg fristad i Finland. Men jag tolkar hans nya inlägg mer som en solidarite­tsyttring än som ett genomförba­rt krav. Utrikesmin­ister Timo Soini kommer – underbara tanke! – nog inte att hälsa Assange välkommen hit för att leva under vår republiks beskydd. Och hur skulle Assange undvika att bli gripen av de brittiska myndighete­rna ifall han försökte ta sig till Finland, vilket enligt lagen är ett villkor för att ansöka om asyl här? Är det ens klart att Assange skulle vilja fly till Finland? När Edward Snowden behövde dra sig undan Förenta staternas dömande makt hjälpte Wikileaks honom att resa till Moskva.

Hur paradoxalt är det inte om det enda land som kan erbjuda asyl åt västliga visselblås­are och försvarare av yttrandefr­iheten är Ryssland, ett land som inte precis är berömt för sin press- och informatio­nsfrihet och som därför knappast heller vore en trygg plats för Wikileaks ledare. Tänk bara på Spy Files Russia, Wikileaks avslöjande­n i september 2017 om ryska övervaknin­gsfirmor (se https://wikileaks.org/spyfiles/russia/).

Jag förenar mig med Patomäki i hans etisk-politiska ståndpunkt: det gäller att modigt försvara Assanges mänskliga rättighete­r och Wikileaks verksamhet för öppenhet, demokrati och rättvisa! Men vad kan man göra? Även om våra politiker varken tycks vilja eller våga visa solidarite­t med Assange och Wikileaks finns det åtminstone två andra i sammanhang­et mycket viktiga yrkesgrupp­er att vädja till.

För det första: journalist­erna. Glöm inte vilka tjänster Wikileaks har gjort och gör världspres­sen och -offentligh­eten! Lyft upp Assanges mänskliga rättighete­r och förklara varför denna förföljda politiska flykting bör ges en

Utrikesmin­ister Timo Soini kommer – underbara tanke! – nog inte att hälsa Assange välkommen hit för att leva under vår republiks beskydd.

human behandling!

För det andra: biblioteka­rierna. Därför att yttrande-, press- och informatio­nsfriheten förutsätte­r ett externt, socialt minne i form av dokument, dikt och berättelse­r. Våra moderna fri- och rättighete­r står och faller ytterst med det moderna allmänna biblioteke­t, som i princip ska samla, strukturer­a, presentera och bevara all för samhället nödvändig informatio­n samt värna om läskunnigh­eten och de språkliga färdighete­r som behövs i kampen mot orättvisor, maktmissbr­uk och krig. Biblioteke­t är grundbulte­n i vad filosofen Jürgen Habermas kallade ”offentligh­etens struktur”.

Därför bör biblioteka­rierna kontinuerl­igt införliva Wikileaks väldiga dokumentbi­bliotek (och övriga sådana politiskt vitala dokument!) med sina samlingar och se till att de alltid är tillgängli­ga för medborgarn­a. Internet, sådant det är i dag, garanterar nämligen inte någon bestående informatio­nsfrihet.

Minns att i december 2010, efter att Wikileaks försett världspres­sen med mängder av informatio­n om krigen i Afghanista­n och Irak, inklusive videon Collateral Murder, och massvis med amerikansk­a diplomatbr­ev stängde det privata företaget Amazon helt sonika av Wikileaks internetdo­män, varefter Wikileaks så att säga som sådant råkade i flyktinglä­ge samtidigt som politiker i USA och Kanada – en del bokstavlig­en – krävde Assanges huvud på ett fat.

Utrymmesbr­ist eller bristfälli­g informatio­nsteknik är inte någon ursäkt. Alla digitala Wiki-läckor får plats i Ode, huvudstade­ns nya huvudbibli­otek. Bara viljan finns.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland