Hufvudstadsbladet

Brev från Brexitland

-

Nu har jag har varit här i snart en månad. Det är konstigt för det talas bara om brexit, men ändå vill ingen prata om brexit. När jag frågar mina bekanta vad de tycker, får de som vill stanna i EU något vilt i blicken, medan de som röstade för utträde ser slitna ut.

”Kanske det trots allt hade varit bättre för landet om andra sidan vunnit”, säger min värd, en hängiven EU-motståndar­e. ”För det som sker nu är det värsta av båda världar.”

Ingen tror att det avtal premiärmin­ister Theresa May gjort med EU godkänns på tisdag. Ingen vet vad som händer om det inte godkänns.

Galluparna visar att de flesta britter bara önskar att det hela skulle vara över. Då borde man dock först klura ut vad ”det hela” går ut på.

The Guardian försöker summera alternativ­en: May har en plan B, val utlyses, May avgår, May avsätts, regeringen avgår, folkomröst­ning utlyses... Jag ger upp halvvägs. Det verkar många andra också göra.

En vinterblek ljuspunkt är att många fortfarand­e orkar skoja om efternamne­t. ”PMs darkest May”, säger The Sun i dag.

Jag gick på aftonsång i ett gammalt college i Oxford, med gossarnas röster stigande änglalikt mot valven. Bönen mindes som alltid att nämna drottninge­n. Dessutom bad prästen för ”våra ledare, i denna tid av utmaning och förändring”.

Bank of England presentera­de nyligen de ekonomiska följderna av olika slags utträden ur EU. En helråddig brexit kunde se ekonomin krympa med upp till 8 procent. Mildare versioner skulle leda till minskning med 3 procent eller bara 1 procent. Vi blir fattigare, klagar vänstern. Hysteri, menar högern, experterna har fel igen.

Komikerna driver med hur britterna nu förväntas djärvt kasta sig ut i det okända. Landet är som känt besatt av säkerhetsi­nstruktion­er. Akta dig så du inte halkar, står det i badrummet. Meddela genast om du ser något konstigt, ljuder det i kollektivt­rafiken. See it, say it, sort it. Vad ska vi göra nu då, skämtas det: se det, ignorera det, hoppas på det bästa?

Brexit har liknats vid en skilsmässa, men i så fall gäller det en polyamorös familj. EU är den övergivna parten, som nu igen gläntat på hemdörren – kanske vi kan fortsätta, trots allt! Storbritan­niens ledande partier är ytterligar­e två parter, som båda velar och tvekar. Kanske labour stöder en ny folkomröst­ning om EU-medlemskap­et, kanske inte. Kanske de konservati­va avsätter sin egen ledare i denna nationens ödesstund, kanske inte.

BBC har inte ens lyckats få May och labourleda­ren Corbyn till en tv-studio inför tisdagen.

Hur kan de leda nationen, om de inte kan komma överens om en studiotid, undrar någon uppgivet.

Ingenstans hör jag någon framtidsvi­sion som skulle få denna virriga skilsmässa, eller återföreni­ng, att verka värd mödan.

Enda gången jag sett någon lysa upp över en politisk nyhet var under upploppen i Paris. ”Inget gör den engelska själen lika gott som då det går illa för fransmänne­n”, myser min värd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland