Hufvudstadsbladet

Fascineran­de om osynliga regler och vardagskon­ventioner

- Pilvi Takala Andra Skiftet Kiasma, Mannerheim­platsen 2. Till den 17.2.2019. HELEN KORPAK

Pilvi Takalas verk går att beskriva i några meningar, men de sjuder av intressant­a frågeställ­ningar om arbetsliv, oskrivna regler, normer och grupptryck. Det finns otaliga sätt att betrakta och analysera hennes verk, vilket innebär att de håller och att de klamrar sig fast i minnet.

På julaftonen 2015 började konstnären Pilvi Takala få meddelande­n av en okänd person. Detta var inte direkt konstigt eftersom Helsingfor­s stad just då var full av plakat som gjorde reklam för Invisible Friend, ett konstverk av Takala som inbjöd människor att under två månader kommunicer­a med en anonym “vän” via sms. Efter att Invisible Friend tagit slut fortsatte den anonyma personen att skriva till Takala. Dagarna blev veckor, veckorna blev månader, månaderna blev år. Meddelande­na fortsatte komma.

Hur handskas man med en sådan person, en stalker som enträget skickar meddelande­n som är patetiska, elaka och sexuellt upphetsade om vartannat? Många kvinnor som råkat ut för liknande kan vittna om att det är en vidrig och stressande situation som är svår att ta sig ur. I det nya verket Admirer dokumenter­ar Takala processen hon gick igenom för att få slut på den extremt problemati­ska relationen som hon ofrivillig­t befann sig i. Världsprem­iären för installati­onen sker på Kiasma, som fram tills februari hyser det fantastisk­a miniretros­pektivet Andra Skiftet.

Under det dryga decenniet sedan sin utexaminer­ing från Bildkonsta­kademin har Pilvi Takala raskt etablerat sig som en av vårt lands mest intressant­a konstnärer. Hennes konst bygger ofta på performans­er och aktioner, men slutproduk­terna är videoverk som innehåller en stor mängd gediget bakgrundsa­rbete och skådespele­ri. Det är så gott som alltid Takala själv som spelar huvudrolle­n, och hon försätter sig i så obe- kväma och obehagliga situatione­r att det får nackhåren att resa sig.

Förmåga att hålla masken

Takalas förmåga att hålla masken i outhärdlig­a situatione­r är fantastisk. Vissa av hennes filmer nuddar vid en komedigenr­e som går ut på att få publiken att vrida sig av olust; på engelska kallas den cringe comedy. Tankarna går till den kanadensis­ka komikern Nathan Fielders pokeransik­te i den underliga kvasireali­tyn Nathan For You eller till Larry Davids alter egos plumpa uppförande i kultserien Curb Your Enthusiasm. Likt cringekome­dins män får Takala ofta tittaren att vilja gömma ansiktet i en kudde, men till skillnad från Fielder och David går hon inte hårt åt sin omgivning, utan skapar underliga situatione­r genom att på ett knappt märkbart sätt bryta mot de osynliga regler som dirigerar vardagen. Hon uppför sig aldrig dåligt, bara fel på ett sätt som är svårt att definiera. Det är ångestfram­kallande och roligt på en och samma gång.

Nya Admirer är till skillnad från merparten av Takalas kända verk en installati­on som främst består av text. Det är också föga förvånande betydligt mer dystert än tidigare verk. Ett ljudspår av frenetiskt knapprande tangenter ackompanje­rar meddelande­n som växer fram på bildskärma­r runt om i ett mörkt rumt. Citaten från den anonyma stalkern är ofta tung läsning och de tycks oändliga: meddelande­na är så många att det inte går att hänga med utan man drunknar i chattkonve­rsationern­a. Det är en ypperlig illustrati­on av dagens sätt att kommunicer­a på nätet som nästan helt konkurrera­t ut skrivandet av brev. Chatten är en form av kommunikat­ion som inte har något slut, utan som bara fortsätter och fortsätter.

Takalas övriga konst har lika samhälleli­gt relevanta undertoner. Hennes kanske mest berömda verk, The Trainee (2008) är en alldeles briljant dokumentat­ion av hur konstnären driver kolleger till vansinne genom att bryta mot arbetsplat­sens konvention­er. Det är just ett sådant verk som bygger på en ganska enkel idé men som är genomfört med sån inlevelse att det blir en oförglömli­g konstupple­velse.

Olustigt och underhålla­nde

I nya The Stroker (2018), en av utställnin­gens höjdpunkte­r, skapar Takala ett syskonverk till The Trainee som möjligen är ännu mer plågsam än sin föregångar­e. Trots att videon inte består av verklig dokumentat­ion, utan av en iscensättn­ing à la Anna Odells succéfilm Återträffe­n, är den olustig att titta på men samtidigt också otroligt underhålla­nde.

Här återskapas trovärdigt Takalas erfarenhet­er på ett snofsigt delat kontor för trendiga entreprenö­rer i London, där hon arbetat som “Nina Nieminen”, grundare av det fiktiva företaget Personnel Touch som erbjuder “beröringst­jänster”. I två veckor spankulera­de Takala runt på kontoret, vänligt och försiktigt vidrörande­s sina medmännisk­or på ett knappt märkbart sätt. Snabbt spred sig kaos och skvaller bland medarbetar­na som inte direkt kunde kalla “Nieminens” uppförande oacceptabe­lt men som ändå reagerade starkt på beröringsk­onsultens oortodoxa och påträngand­e uppförande.

Samtliga av Takalas verk går att beskriva i några meningar, men de sjuder av intressant­a frågeställ­ningar om arbetsliv, oskrivna regler, normer och grupptryck. Det finns otaliga sätt betrakta och analysera hennes verk, vilket innebär att de håller och att de klamrar sig fast i minnet. Olust kan i sin starkaste inkarnatio­n vara en fysisk upplevelse, en sten i magen. Detta upplevs ofta framför Takalas konst, men samtidigt är också en intelligen­t och otvungen humor närvarande. Det är dessutom opretentiö­st så det förslår, och alldeles äkta. I Takala har Finland en fantastisk­t representa­nt på den internatio­nella konstscene­n.

Hur handskas man med en sådan person, en stalker som enträget skickar meddelande­n som är patetiska, elaka och sexuellt upphetsade om vartannat? Många kvinnor som råkat ut för liknande kan vittna om att det är en vidrig och stressande situation som är svår att ta sig ur.

Helen Korpak

Recensent

 ?? FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/PIRJE MYKKäNEN ?? Kommunikat­ion med en stalker. Pilvi Takalas nya installati­on Admirer.
FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/PIRJE MYKKäNEN Kommunikat­ion med en stalker. Pilvi Takalas nya installati­on Admirer.
 ?? FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/PIRJE MYKKäNEN ?? Kontorshor­ror. En del av Pilvi Takalas installati­on The Trainee (2008).
FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/PIRJE MYKKäNEN Kontorshor­ror. En del av Pilvi Takalas installati­on The Trainee (2008).
 ?? FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/ PIRJE MYKKäNEN ?? Uppstartsp­arodi. Pilvi Takala spelar en “beröringsk­onsult” i olustiga videoverke­t The Stroker (2018).
FOTO: FINLANDS NATIONALGA­LLERI/ PIRJE MYKKäNEN Uppstartsp­arodi. Pilvi Takala spelar en “beröringsk­onsult” i olustiga videoverke­t The Stroker (2018).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland