Hufvudstadsbladet

FN-länder har godkänt global migrations­pakt

Företrädar­e för en lång rad länder i världen har godkänt FN:s globala ramverk om migration. Samtidigt uttrycker världsorga­nisationen oro för den desinforma­tion som sprids om överenskom­melsen.

- TT/PONTUS AHLKVIST

Godkännand­et skedde vid en två dagar lång konferens i Marrakesh i Marocko. Konferense­n har drabbats av avhopp från länder som USA, Australien och Österrike samt en rad länder i östra Europa som traditione­llt har en restriktiv hållning i migrations­politiken. Trots det godkändes pakten av de 159 länder som är på plats i Marocko, däribland Tyskland, som represente­ras av för bundskansl­er Angela Merkel.

FN oroas över den stora mängd desinforma­tion om överenskom­melsen som har spridits i sociala medier. På flera håll i världen, däribland i Sverige, har kritiska röster höjts om pakten, som vissa befarar ska begränsa länders självbestä­mmande i migrations­frågan. Dokumentet är dock inte juridiskt bindande.

Falska påståenden

– All den här desinforma­tionen om vad pakten innebär, och vad texten faktiskt slår fast, är förvånande, säger Louise Arbour, FN:s särskilda sändebud för internatio­nell migration, till AFP.

Jesper Bjarnesen, forskare i mig

■ ration vid Nordiska Afrikainst­itutet, uppfattar diskussion­en som en följd av att många politiker fångats i en invandring­skritisk nationell politisk debatt.

– Det globala ramverket handlar om att förbättra kvaliteten i världens hantering av migranter, alltså hur man gör. Medan debatten oftast handlar om att ta emot fler eller inte, säger han.

Han understryk­er att dokumentet är väldigt öppet formulerat och enbart innehåller rekommenda­tioner som det står länder och organisati­oner fritt att använda.

”Alltför öppet förslag”

Tidigare i processen har kritiken snarare varit att förslaget är alltför öppet – en följd av att förhandlar­na försökt få med sig så många länder som möjligt, snarare än att nå fram till en text med mer tvingande innehåll som färre länder skulle acceptera.

Att debatten nu kantrat till att handla om antalet migranter är ett tecken på att vissa länder inte är redo att tala om migration på ett konkret sätt, menar han.

– Det kan ge anledning till förnyad debatt i en konstrukti­v mening. Men det kan gå åt båda hållen. Problemet är att när man talar om migranter i siffror, bidrar det till att man inte pratar om migranters status eller villkor. Det bidrar till att många tusentals migranter inte har möjlighet att migrera lagligt, vilket i sin tur främjar en industri runt olaglig migration. Man skjuter upp ett problem som oundviklig­en kommer tillbaka och kanske blir ännu svårare att hantera i framtiden, säger Bjarnesen.

Nästa steg är nu att ramverket formellt ska antas i form av en resolution i FN:s generalför­samling den 19 december.

 ?? FOTO: TT-AP/MOSA’AB ELSHAMY ?? FN:s generalsek­reterare António Guterres, tillsamman­s med FN:s särskilda sändebud Louise Arbour, och Marockos utrikesmin­ister Nasser Bourita vid mötet i Marrakesh.
FOTO: TT-AP/MOSA’AB ELSHAMY FN:s generalsek­reterare António Guterres, tillsamman­s med FN:s särskilda sändebud Louise Arbour, och Marockos utrikesmin­ister Nasser Bourita vid mötet i Marrakesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland