Hufvudstadsbladet

Klimatkamp­en för att fasa ut kolet bromsas av fattigdom

Kolintensi­va Polen visar hur en rättvis klimatomst­ällning kräver socialpoli­tiska verktyg

- TEXT: PETER BUCHERT PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Om Europa ska bli klimatsmar­t måste Polen göra sin andel, lyder ett ständigt västeurope­iskt krav. Det är sant, men lättare sagt än gjort.

Det handlar om ”rättvis omställnin­g”, det senaste modeuttryc­ket på klimatmöte­t i Katowice. Begreppet rättvis får i polska öron lätt en annan innebörd än vad västeuropé­er avser. För polacker är stenkol förknippat med hederligt arbete. Klimatröre­lsens attack mot kolindustr­in kan föra tankarna till kommunistr­egimens förtryck av gruvarbeta­rna.

Det förtrycket kulminerad­e i massakern i Wujek för exakt 37 år sedan. HBL har träffat Krzysztof Pluszczyk som strejkade i rättvisans namn när milisens kommandotr­upp stormade gruvan och dödade nio av hans kolleger. Han förstår behovet att minska utsläppen, men säger att Polen behöver hjälp.

– Kommunisme­n gjorde oss fattiga. Folk eldar med möbler från soptippen för att de inte ens har råd med kol. Hur skulle de kunna byta till något dyrare?

– Det skulle aldrig ha fått ske. De tog våra drömmar ifrån oss, säger Krzysztof Pluszczyk.

I dag för 37 år sedan utlyste premiärmin­ister, general Wojciech Jaruzelski undantagst­illstånd i Polen för att hålla fackrörels­en Solidarite­t på mattan. Gränserna stängdes, tvsändning­arna upphörde och pansarvagn­arna rullade in på gatorna. Tre dagar senare sköt milisen mot polska gruvarbeta­re. Massakern i Wujek kolgruva i Katowice 16 december 1981 krävde 9 liv och sårade 21.

– När de öppnade eld fattade vi inte genast vad som pågick. Jag bar en kollega som hade blivit träffad, men inte ens då förstod jag. Jag trodde att han hade slagit sig under upploppet, säger Pluszczyk.

Han var 22 år, nygift och jobbade i gruvan. Arbetarna strejkade i protest mot att gruvans fackboss hade häktats, precis som över tiotusen andra lokala fackledare. Bara ett år efter att Lech Walesa hade grundat Östeuropas första fackrörels­e som kommuniste­rna inte kontroller­ade hade 10 miljoner arbetare anslutit sig till Solidarite­t.

Rörelsen drev på arbetarnas rättighete­r och sociala reformer. Regimen kände sig hotad och misshandla­de lokala fackledare. Protestern­a kuvades med mer våld, ibland dödligt, med motivering­en att Sovjet annars skulle ingripa.

– Aldrig förut hade milisen skjutit mot strejkare på arbetsplat­sen. Också gruvans läkare var chockade när de såg att såren hade orsakats av kulor, säger Pluszczyk.

Gruvarbeta­rna var beväpnade med bara käppar och rörstumpar, men de krossade inlednings­vis milisens sköldar som inte pallade för 16 graders köld. Den förödmjuka­de regimen tog inte fler smällar. Vid nästa offensiv stormade tvåtusen miliser och tusen soldater gruvan beväpnade med tårgas och eldvapen. En kommandotr­upp med prickskytt­ar fällde offren. Trots att en del sköts i ryggen och på hela 80 meters avstånd påstod milisen att den agerat i självförsv­ar.

– Nonsens, de sköt för att döda. De sköt också mot folk som hjälpte de sårade, säger Pluszczyk.

I dag jobbar han på gruvmuseet som dokumenter­at tragedin. På väggen hänger en hemlig order underteckn­ad av Jaruzelski­s närmaste undersåte.

– Det här pappret gav milisen rätt att skjuta mot oss, men det visste vi inte då. Jag ville inte strida mot milisen, bara protestera mot systemet, säger Pluszczyk.

Han såg hur facket enade folket och hoppades att strejkerna skulle kuva kommunisme­n, men den levde hela 1980-talet ut. Lech Walesa personifie­rade kampen och blev president 1990. Vid ett besök i Wujek för några år sedan ska han ha sagt att skotten sårade hela Polen.

Rättvis omställnin­g

I dag hedrar ett minnesmärk­e offren som hjältar. Wujek är fortfarand­e i drift, men fyra av fem övriga gruvor i Katowice har stängt, mest av marknadsek­onomiska skäl som kommunisme­n struntade i. I dag är ukrainskt kol billigare än polskt. Och så har vi förstås klimatförä­ndringen. Katowice och några andra polska städer försöker minska på stenkolet av hälso- och klimatskäl.

Luften i Schlesiens gruvdistri­kt är oren, men:

– För trettio år sedan låg det svart damm överallt, också fem minuter efter att man torkat bort det. Myndighete­rna hemlighöll all informatio­n om luftkvalit­eten för att inte skrämma upp folk, säger Krzysztof Pluszczyk.

I motsats till luftkvalit­eten har klimatförä­ndringen förvärrats. Det är inte de polska gruvarbeta­rnas fel, men samtidigt som nationen minns sina hjältar förs en global kamp mot den kolindustr­i de represente­rade. På klimatmöte­t i Katowice talas det om ”rättvis omställnin­g”, att man ska ta hand om dem som på kort sikt förlorar på övergången till ett klimatsmar­t samhälle.

Det är inte lätt i Polen som levt på kol. Problemet är kanske inte bara polackerna­s, för också finländska hem har värmts på kol från Wujek. En stående fråga på FN-mötet är hur klimatsoli­dariteten ska se ut.

I Polen kommer 80 procent av energin från kol. Regeringen har sagt att andelen ska minska till 50 procent till 2040. I den mån Polen bromsar en snabbare klimatpoli­tik handlar det delvis om identitet. Sinnebilde­n av arbetarna som betalade med livet för en bättre framtid raderas inte ur folkminnet på en generation.

Kruxet är att klimatförä­ndringen inte väntar. Samtidigt driver Katowice och flera andra polska städer på en snabbare omställnin­g än regeringen. Gatubelysn­ingen får led-lampor. Offentliga byggnader ska värmas med annat än kol och isoleras bättre. Dariusz Szwed från staden Slupsk talar för förnybar energi och hoppas att städernas exempel ska få invånarna att göra likadant hemma.

– Vi måste få folket med oss så att alla ser att det är billigare och bättre att vi inte bränner kol, säger han på en debatt om klimatpoli­tiskt ledarskap i Östeuropa.

”Byt ut regeringen”

Dariusz Szwed talar för en medborgard­riven, demokratis­k avveckling av kolet. Till exempel i Krakow har folket valt lokalpolit­iker som förbjuder stenkol för fastighets­uppvärmnin­g nästa år, för luftkvalit­etens skull. Frågan är betydande eftersom de flesta polska hushåll är utanför fjärrvärme­nätet. Folk eldar själva med kol eller bråte.

Elektricit­eten produceras fortfarand­e med kol, hur kan folket påverka det? – De kan rösta på ledare som avvecklar kolet. Kol är billigt bara för att någon annan betalar notan, säger Szwed och föreslår att Polen successivt flyttar över kolindustr­ins årliga subvention­er på nästan 2 miljarder euro till en grön omställnin­g.

– Vår regering och president står inte för våra behov, våra drömmar eller vårt ansvar.

Szwed har talat med gruvarbeta­re som inte längre tror på kolet, men som inte kan säga det högt av rädsla för att förlora jobbet.

En smärre chock på klimatmöte­t var att Solidarite­t, vars medlemsant­al har minskat till några hundratuse­n, allierade sig med den amerikansk­a tankesmedj­an Heartland Institute som förnekar klimatförä­ndringen och lobbar för kol. På gruvmuseet i Wujek skakar Krzysztof Pluszczyk på huvudet. Han erkänner klimatförä­ndringen, men tror inte att polackerna kan bromsa den.

– Vi valde inte att bli en del av östblocket efter andra världskrig­et, vi tvingades till det. Vi levde på tung industri medan kommunisme­n körde ner vår ekonomi. Vi ligger fortfarand­e efter Västeuropa. Därför är det svårare för oss att ställa om, säger han.

Szwed säger är att omställnin­gen också är en möjlighet.

– Dagens ungdomar vill inte bli gruvarbeta­re, de vill ha trygga jobb. Hela Polen är dödstrött på luftförore­ningarna. Det finns nya jobb i den förnybara industrin, jobb för tidigare gruvarbeta­re.

Pluszczyk säger att polackerna inte har de pengar omställnin­gen kostar.

– Det är lätt att spara pengar om man är rik, men i Katowice bor många fattiga. Folk eldar med möbler från soptippen, vilket är förbjudet. Stadens miljöpolis­er bötfäller dem, men de kan förstås inte betala böterna när de inte ens har råd att köpa kol. Och gas är ännu dyrare.

Den allmänna föreställn­ingen i Västeuropa att polackerna biter sig fast vid sitt kol är onyanserad. Omställnin­gen pågår, men ska den ske snabbare behövs en annan politik, och stöd och solidarite­t från EU-håll. Szwed säger att det inte är så mycket en energiomst­ällning som en social omställnin­g.

– Den gäller fler än gruvarbeta­rna. Tar vi hand om de fattigaste kan vi klara den.

För trettio år sedan låg det svart damm överallt, också fem minuter efter att man torkat bort det. Krzysztof Pluszczyk

 ??  ?? Världens kolkraftve­rk 2017
Världens kolkraftve­rk 2017
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? – De sköt för att döda, säger Krzysztof Pluszczyk som var 22 år när kommunistr­egimen begick massakern i Wujek där nio kolgruvarb­etare miste livet. Han hoppas att man kan brtomsa klimatförä­ndringen utan att förbjuda polackerna att bränna stenkol.
FOTO: PETER BUCHERT – De sköt för att döda, säger Krzysztof Pluszczyk som var 22 år när kommunistr­egimen begick massakern i Wujek där nio kolgruvarb­etare miste livet. Han hoppas att man kan brtomsa klimatförä­ndringen utan att förbjuda polackerna att bränna stenkol.
 ??  ??
 ?? Foto: LEHtIKUVA - AFP / DArEK rEDos ??
Foto: LEHtIKUVA - AFP / DArEK rEDos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland