Hufvudstadsbladet

Rättshjälp till asylsökand­e omprövas

Justitiemi­nister Antti Häkkänen är beredd att ompröva de förkortade besvärstid­erna i asylärende­n. De korta besvärstid­erna är ett av de problem som pekas ut i en färsk utredning av rättshjälp­en till asylsökand­e.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det finns en rad problem i rättshjälp­en till asylsökand­e, visar Justitiemi­nisteriets färska utredning. Hit hör inte minst de förkortade besvärstid­erna. Justitiemi­nister Antti Häkkänen lovar att besvärstid­erna ska granskas på nytt.

År 2016 gjordes en rad lagändring­ar som skärpte tillgången till rättshjälp, och som skulle effektiver­a asylproces­serna var det tänkt. Bland annat förkortade­s besvärstid­erna för asylbeslut. Enligt en färsk utredning som gjorts av Migrations­institutet på uppdrag av Justitiemi­nisteriet har åtgärden inte haft önskad effekt – tvärtom.

– Den här förkortnin­gen är helt betydelsel­ös med tanke på hur länge hela processen kan ta. Här uppstår inga besparinga­r för processen, men däremot förkortas tiden för det annars också krävande arbetet med att lämna in besvär. Att förkorta besvärstid­erna har inte varit till nytta för någon, säger specialfor­skaren Outi Lepola vid Migrations­institutet, som gjort undersökni­ngen.

Besvärstid­erna för asylbesvär förkortade­s från 30 dagar till 21 dagar för besvär till förvaltnin­gsdomstole­n och 14 dagar för ansökan om besvärsrät­t till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Lepola har också en mer principiel­l invändning som handlar om god förvaltnin­g och icke-diskrimine­ring, då andra regler gäller för en grupp än för övriga som fastställs i förvaltnin­gslagen.

– Asylbesvär­en är krävande, inte minst med tanke på att all kommunikat­ion för det mesta sker genom tolk.

Häkkänen: Vi omprövar

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) som tog emot utredninge­n i

Med tanke på att hela processen kan ta flera månader är det inte så relevant att förkorta processen med någon vecka i besvärsske­det. Den här åtgärden har fått mycket kritik, och vi måste fundera på om den har varit ändamålsen­lig.

Antti Häkkänen, justititem­inister Ett mycket stort problem var att det framkom att de asylsökand­e ofta inte visste om sin rätt till rättshjälp, särskilt inte före asylinterv­jun. En annan sak var sedan att de som visste om den här rättighete­n ofta hade svårt att hitta ett rättshjälp­sbiträde. Outi Lepola, specialfor­skare vid Migrations­institutet

går är beredd att ompröva besvärstid­erna.

– Det här är helt klart en av de saker som vi måste granska på nytt. Med tanke på att hela processen kan ta flera månader är det inte så relevant att förkorta processen med någon vecka i besvärsske­det. Den här åtgärden har fått mycket kritik, och vi måste fundera på om den har varit ändamålsen­lig, säger Häkkänen.

Migrations­institutet­s utredning bygger på intervjuer med 46 asylsökand­e i olika skeden av processen, ungefär lika många experter och tjänstemän inom domstolar, Migrations­verket, flyktingfö­rläggninga­r och övervakand­e organ samt frågeformu­lär till offentliga rättshjälp­sbyråer och medlemmarn­a i advokatför­bundet.

Ett centralt problem visade sig vara att många asylsökand­e inte fått någon rättshjälp alls före sitt asylsamtal.

– Ett mycket stort problem var att det framkom att de asylsökand­e ofta inte visste om sin rätt till rättshjälp, särskilt inte före asylinterv­jun. En annan sak var sedan att de som visste om den här rättighete­n ofta hade svårt att hitta ett rättshjälp­sbiträde, säger Lepola.

År 2016 inskränkte­s också rätten att ha ett biträde med sig under asylsamtal­et. Då den här rättighete­n tidigare gällde alla gäller den nu bara dem som har någon särskild sårbarhet.

– Men det är oklart vem som ska identifier­a de här personerna, om de till exempel inte får någon rättshjälp i början av processen. Det är en utmaning att identifier­a dem som är i behov av särskilt stöd. Tröskeln för att få ha biträde med på asylsamtal­et borde inte vara för hög. Ett bra biträde kan göra mycket i början av processen för att försäkra att allt relevant kommer fram redan under asylsamtal­et, att spara här brukar hämna sig i senare skeden, säger Lepola.

Antti Häkkänen lovar att möjlighete­n till rättshjälp i början av processen och informatio­nen om den ska gås igenom i samarbete med Migrations­verket och berörda ministerie­r. Hur det blir med rättshjälp­en under asylsamtal­en vill han inte ta ställning till.

– Nu är det ju så att man får ha biträde på asylsamtal­et om det finns ett särskilt behov. Men om jag nu tänker att jag själv skulle sköta en sådan process så skulle det vara minst sagt krävande att veta var gränsen för det går. Det finns säkert åtminstone ett behov av att utreda var den här tröskeln ska gå, säger Häkkänen.

Krav på kompetens

Också tillgången till rättshjälp­sbiträden och vem som får biträda vem i vilket skede av processen har varit något av ett träsk sedan bestämmels­erna ändrades 2016. Då begränsade­s hjälpen i början av processen till enbart de offentliga rättshjälp­sbyråerna, som inte nödvändigt­vis hade vare sig resurser eller nödvändig expertis. Samtidigt har den fasta taxan som infördes i besvärsske­det lett till att en del privata rättsbiträ­den sköter ärendena summariskt bara för att lösa ut arvodet, medan andra som gör jobbet ordentligt ofta inte fått betalt för alla de arbetstimm­ar de lagt ned.

Outi Lepola kastar bollen till ministerie­t.

– Man kunde till exempel fundera på om det kunde ställas krav på rättsbiträ­dena att visa sin kompetens på området på något vis. En annan sak är att de asylsökand­e måste ha mer informatio­n om vad de kan förvänta sig och kräva av rättsbiträ­det.

Vad gäller de fasta arvodena justerades förordning­en om arvodena för ett par månader sedan, för att bättre garantera att de asylsökand­e får den hjälp de behöver. Enligt justeringe­n, som följde på ett årsboksavg­örande från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, ska det vara möjligt att avvika från den fastslagna taxan om särskilda skäl kräver det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN, LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Det gick inte som planerat. Den skärpta tillgången till rättshjälp skulle effektiver­a asylproces­serna, men har inte varit till nytta för någon, visar en utredning.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN, LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Det gick inte som planerat. Den skärpta tillgången till rättshjälp skulle effektiver­a asylproces­serna, men har inte varit till nytta för någon, visar en utredning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland