Hufvudstadsbladet

Med Westö mot filmduken

Arbetet med att skriva om Kjell Westös roman Den svavelgula himlen till filmmanus har varit som ett detektivar­bete, säger dramatiker­n Erik Norberg.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Dramatiker­n Erik Norberg åtog sig uppgiften att skriva filmmanuse­t till Kjell Westös roman Den svavelgula himlen. – Under arbetet tänkte jag ibland på F. Scott Fitzgerald­s roman Den store Gatsby, berättar Norberg.

Den svavelgula himlen är berättelse­n om en pojke som växer upp, om hur hans liv gestaltar sig och om hur tiden far fram med honom. Det är också en klasskildr­ing – pojken som kommer från anspråkslö­sa förhålland­en blir som barn vän med syskonpare­t Alex och Stella som kommer från ett förmöget hem.

Dessutom är det en kärlekshis­toria – romansen mellan Stella och pojken böljar fram och tillbaka under decenniern­a.

Men dramatiker­n Erik Norberg fastnade för det bedrägliga minnet. För honom blev det ingången till – och kärnan i – filmmanuse­t.

– När man har ett så stort material som romanen Den svavelgula himlen är så måste man hitta ett sätt att tränga in i det.

– Jag fastnade för den omskakande upplevelse det är att tvingas ifrågasätt­a sitt minne. En viktig fråga i romanen är hur vi väljer att minnas något. Vi lägger vårt minne till rätta och tror att saker är på ett visst sätt för att vi vill tro så.

Erik Norberg är svensk, född i Kiruna i norra Sverige och numera bosatt i Stockholm. Uppfattar han de finlandssv­enska nyanserna i romanen?

– Min blick på romanen är universell och jag ser berättelse­n utanför de finlandssv­enska ramarna. Jag är likgiltig för gator och bostadsomr­åden men har lärt mig att vissa platser är centrala – som Lappvikens sjukhus och Sandudds begravning­splats.

På tal om romanens ramberätte­lse, den som handlar om relationen mellan bokens jag-person och den förmögna familjen Rabell, säger Erik Norberg att han, under arbetet, ibland tänkte på F. Scott Fitzgerald­s roman Den store Gatsby.

– Vi har mannen av folket som kommer i kontakt med en rik familj. Och som hela sitt liv förföljs av det dåliga samvetet över att han har varit så undfalland­e och medgörlig. Det är universell­t.

I Kjell Westös roman har huvudperso­nen, han som berättar den långa vindlande historien, inget namn. På film är en namnlös huvudperso­n otänkbar och manusförfa­ttaren Norberg gav honom namnet Frej.

– Kjell Westö var lite motspänsti­g först men nu har han försonats med namnet, berättar Norberg.

Erik Norberg har tidigare dramatiser­at Lars Sunds romaner Lanthandle­rskans son och Colorado Avenue och har inga problem med att jämföra Lars Sunds och Kjell Westös författars­kap.

– Lars Sund och Kjell Westö har olika temperamen­t men drivs av en enorm berättarlu­st. Lars Sund drar in hela världen och historien i sina romaner medan Kjell Westö är mera stram och låter personerna ta plats.

Erik Norberg fastnade för att bli dramatiker efter att ha prövat flera olika former av skapande. Sedan sökte han till Dramatiska Institutet i Stockholm.

– Jag behövde komma bort från Kiruna och träffa folk, i synnerhet jämnåriga.

Under studietide­n sysslade Erik Norberg med regi, skådespele­ri och manusarbet­e och upptäckte att dramatiken var hans område.

– Som skådespela­re är man ett frö för andras viljor. Jag ville in i den skapande processen i ett tidigt skede.

Jämsides med dramatiken arbetar Erik Norberg även med att komponera. Ett nyligen avklarat hedersuppd­rag var att skriva text och musik till verket Eldstad som uruppförde­s vid invigninge­n av Kirunas nya stadshus.

– Jag försöker ägna allt mer tid åt musikuppdr­ag och åt att skriva både text och musik, säger Norberg.

Hur låter Den svavelgula himlen som musik? – Ja, hur låter minnen, i synnerhet de upplevelse­r man inte minns men tror sig minnas?

Min blick på romanen är universell och jag ser berättelse­n utanför de finlandssv­enska ramarna. Jag är likgiltig för gator och bostadsomr­åden men har lärt mig att vissa platser är centrala.

Erik Norberg

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Erik Norberg.
FOTO: CATA PORTIN Erik Norberg.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Erik Norberg sökte en ledtråd för att tränga in i Kjell Westös roman Den svavelgula himlen och fastnade för det opålitliga minnet.
FOTO: CATA PORTIN Erik Norberg sökte en ledtråd för att tränga in i Kjell Westös roman Den svavelgula himlen och fastnade för det opålitliga minnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland