Hufvudstadsbladet

Skrupellös­t och cyniskt

FN:s ramverk för migration är ett ickebindan­de löst dokument som svarar på ett klart behov. Högerextre­ma rörelser har kapat diskussion­en och sprider desinforma­tion och lögner.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Migration omfattar alla olika slags mer eller mindre permanenta förflyttni­ngar som människor gör – och har gjort i alla tider. Enligt Nationalen­cyklopedin kan man dela in migratione­n i fyra olika faser. Under den första fasen flyttade människor till nya områden, ett sent exempel på den fasen är fenicierna­s och grekernas bosättning­ar i Medelhavso­mrådet.

Sedan kom folkvandri­ngarna från mindre utvecklade till ekonomiskt och socialt starkare områden, och till städerna under medeltiden.

Den tredje fasen från 1500talet innebar att nya geografisk­a områden upptäcktes och människor flyttade till dem. På drygt hundra år från 1820talet till 1930 emigrerade 50 miljoner människor från Europa till främst Nordamerik­a men också andra världsdela­r.

Just nu befinner vi oss i den fjärde fasen då migratione­n igen domineras av att människor flyttar till områden som är mer utvecklade, främst Europa och USA. I dag beräknas migrantern­a vara 258 miljoner människor och de förväntas bli fler bland annat på grund av klimatförä­ndringen.

Det handlar alltså om att flytta till jobb och studier – men också för kärlek. Flyktingar är bara en liten del av alla migranter.

Det finns ändå inga gemensamma globala regler kring migration. Därför har FN startat arbetet kring ramverket. Texten godkändes i sommar och nu i december omfattades den av 164 stater. Före årsskiftet ska FN:s generalför­samling formellt godkänna texten i form av en resolution.

Syftet är ett bättre samarbete för en trygg och organisera­d migration. Ramverket innehåller 23 punkter – till exempel att samla in statistik, minimera de faktorer som tvingar människor att fly från sina hemländer, förstärka arbetet mot människoha­ndel, erbjuda snabbare och säkrare sätt för migranter att skicka hem pengar och säkerställ­a ett värdigt återvändan­de, till exempel att stater tar emot sina egna medborgare som inte har beviljats asyl.

Ramverket är alltså inte något avtal, det är inte bindande och påver kar inte den nationella suveränite­ten. Ändå är det viktigt att försöka koordinera och hitta gemensamma lösningar – för dem som migrerar, för deras hemländer, och de mottagande länderna.

Migrations­konferense­n i Marocko har föregåtts av en lika kort som osannolik diskussion där olika högerextre­ma krafter har smutskasta­t och spridit rena lögner om ramverket. Det handlar om en organisera­d internatio­nell kampanj där man inte skyr desinforma­tion eller direkta lögner, som att avtalet är bindande och att alla punkter måste genomföras. Till exempel i Sverige cirkulerar ett rykte om att EU vill att landet tar emot 440 miljoner flyktingar.

Vissa länder har hoppat av processen med hänvisning till sin suveränite­t. USA var först, Australien, och flera central och östeuropei­ska länder följde efter. Till dem hör Ungern och Österrike.

Migrations­dokumentet har behandlats också i vår riksdag, i stora utskottet, utrikesuts­kottet och förvaltnin­gsutskotte­t. I utrikesuts­kottet föreslog Sannfinlän­darna att Finland inte ska godkänna ramverket men fick inget understöd.

Eftersom det inte handlar om ett bindande avtal kan man fråga sig varför det är så viktigt för de högerextre­ma rörelserna att smutskasta ramverket. I en intervju i Helsingin Sanomat 11.12 kommer den österrikis­ka invandring­sexperten Gerard Knaus med en trovärdig förklaring. Det är en del av valkampanj­en inför EUvalet i maj. Han säger att de traditione­lla partierna inte har tagit de extrema partierna på allvar och inte förstått hur de utnyttjar processen kring ramverket om migration. De skapar hotbilder kring invandring­en, utmålar beslutsfat­tare som eliter, undergräve­r EU och ökar samtidigt sin egen makt. Precis samma fenomen märks när det gäller också andra frågor.

Som sagt: alla medel används. Det måste vi motverka med att sprida uppgifter som stämmer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland