Hufvudstadsbladet

Ingen nordisk näthandel för Amazon än

Många hade förväntat sig att den amerikansk­a e-handelsjät­ten Amazon skulle lansera en svensk sajt. I stället meddelar företaget att de utvecklar sina molntjänst­er i Norden.

- SPT/HEIDI HAKALA

Det har länge ryktats om att den amerikansk­a e-handelsjät­ten Amazon ska etablera sig i Norden. Amazon har under stort hemlighets­makeri köpt mark på tre svenska orter och skaffat ett svenskt domännamn, och många förväntade sig att de skulle lansera en svensk näthan- delssajt på den träff bolaget höll i går. Så blev det inte, och många svenska och nordiska företagare pustar ut av lättnad.

I stället är det molntjänst­en Amazon Web Services (AWS) som lanseras. Det innebär att kunder i Sverige och resten av Norden nu kan köpa lokal datalagrin­g från AWS i Sverige. Bland annat Scania, Volvo, Nokia och Telenor utnyttjar redan tjänsten.

Amazon har länge varit ett hjärnspöke för många svenska företag, säger Nicklas Storåkers, vd för prisjämför­elsetjänst­en Pricerunne­r, vilket har lett till att Amazon fått oförtjänt mycket uppmärksam­het.

– Det är klart att det skulle innebära hårdare konkurrens för lokal ehandel om Amazon lanserar sajter på lokala språk i Sverige, Finland, Norge och Danmark, men hur framgångsr­ika de skulle vara är oklart. Den nordiska marknaden är liten, säger han.

Svensk eller nordisk näthandel kan ändå vara nästa steg för Amazon. Amazon har redan ett starkt grepp om Norden och har utökat sin verksamhet också i Finland under de senaste åren, säger Mikko Hänninen, doktorand vid Aalto-universite­tet, som har fördjupat sig i näthandel.

– Amazon har gjort förberedel­ser i Finland och Norden och uppvaktat finländska varulevera­ntörer.

Amazon har drygt 600000 anställda runtom i världen. Om företaget startar en näthandel i Norden skulle det innebära billig och snabb frakt till Finland, vilket skulle konkurrera med den inhemska näthandeln. Främst skulle det drabba företag som säljer elektronik, böcker, sportutrus­tning och kläder, tror Hänninen. Trots det tycker han att det är positivt med konkurrens.

– Det skulle tvinga finländska aktörer att analysera, och förbättra, sin egen verksamhet. Amazon är en föregångar­e när det gäller att analysera konsumtion­smönster och kundinform­ation, säger han.

Enligt Hänninen är det främst uppstartsf­öretag och myndighete­r som gynnas av den molntjänst som nu lanseras i Sverige.

– I USA använder till exempel Netflix, Spotify och försvarsmi­nisteriet molntjänst­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland