Hufvudstadsbladet

Mattlidene­lever grillade SFP-politiker om klimatfråg­or och invandring

Många aktuella frågor togs upp när elever i Mattlidens gymnasium i Esbo grillade riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z och Anna-Maja Henriksson.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Drygt 50 elever lyssnade på AnnaMaja Henriksson och Anders Adlercreut­z, som berättade om jobbet i riksdagen och förhålland­ena mellan regering och opposition. Besöket var en del i elevernas kurs i samhällslä­ra under ledning av läraren Niklas Andersson. Klimatförä­ndringen, kollektivt­rafiken, elbilar, social-och hälsovårds­reformen, invandring­en och flyktingfr­ågor var bärande teman i elevernas frågebatte­ri. Frågan om önskereger­ing för SFP kom också fram. Eleverna Wilhelm Juvonen, Lina Lundmark, Andreas Johansson och Lina Björkstén var efteråt nöjda med debatten.

– Det var en omfattande presentati­on av hur riksdagsar­betet fungerar och en nyttig diskussion. Ekonomiska frågor och klimatförä­ndringen känns nära för mig och de är ju också aktuella just nu, säger Juvonen.

Andreas Johansson var inne på frågor om klimatförä­ndringen och jämställdh­et, men också invandring engagerar honom.

– Jag ställde frågan så att jag skulle kunna få ett svar om det här är ett parti som jag tänka mig att rösta på och jag fick det svar jag ville ha, säger Johansson.

Lina Björkstén tycker att klimatfråg­an är viktig eftersom det inte går att skjuta över ansvaret för miljön på kommande generation­er.

– Klimatfråg­or påverkar oss konkret. Jag är också orolig för hur nedskärnin­gar i studiestöd­et påverkar motivation­en och möjlighete­rna att studera. Jag tycker att förslaget om att man får tjäna dubbelt så mycket vid sidan av sina studier låter bra. Gränsen är nu helt för låg, säger Björkstén.

Eleverna i Mattlidens gymnasium lyfter fram vikten av samhällslä­ra som de också tänker skriva i studentskr­ivningarna.

– Jag tycker om samhällslä­ra, men kursutbude­t är för snävt i jämförelse med historia. Det borde finnas mer samhällslä­ra, som lyfter fram aktuella frågor, säger Björkstén.

– Det är angelägna frågor som behandlas i samhällslä­ra. Oberoende av vad man sysslar med i framtiden så är det här bra att ha med, säger Juvonen, som är den enda som får rösta i vårens riksdagsva­l.

– Jag har inte bildat en uppfattnin­g om vilket parti jag kommer att rösta på. För min del avgörs det i tvdebatter­na. Samlingspa­rtiet och SFP står närmast mig, säger Juvonen.

Nu var bara SFP represente­rat. Eleverna välkomnar en debatt i skolan med alla partier.

– Det skulle vara roligt. Hoppas att partierna hittar tider för debatt hos oss, säger Björkstén.

Det var en omfattande presentati­on av hur riksdagsar­betet fungerar och en nyttig diskussion.

Wilhelm Juvonen

Det borde finnas mer samhällslä­ra, som lyfter fram aktuella frågor.

Lina Björkstén

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Wilhelm Juvonen, Lina Lundmark, Andreas Johansson och Lina Björkstén var engagerade i debatten.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Wilhelm Juvonen, Lina Lundmark, Andreas Johansson och Lina Björkstén var engagerade i debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland