Hufvudstadsbladet

Villaområd­et i Mejlans får ny plan

- TOMMY POHJOLA

Helsingfor­spolitiker­na säger ja till ritningar i Mejlans, som av motståndar­na betraktas som hastverk.

Villaområd­et i Mejlans är bekant för många stadsbor på väg till Fölisön. I går kväll fick området en ny detaljplan som väcker debatt för att de tillåtna ingreppen görs i en kulturhist­oriskt värdefull och känslig miljö.

När politikern­a i fullmäktig­e fick diskutera planen handlade många inlägg om flygekorre­n. Ekorren förlorade inte, enligt dem som röstade för den nya detaljplan­en, men den segrade inte heller. Flygekorre­n är en strängt skyddad art och enligt majoritete­n beaktas arten tillräckli­gt noga i den nya Mejlanspla­nen.

Tjänstemän­nen hade tidigare svarat på tiotals anmärkning­ar som gällde förslaget. Oron och bekymren handlar om byggrätter och tillgängli­ghet. Enligt staden bor det färre än 200 personer i området men kritiken berör en mycket större mängd stadsbor. Även presidente­ns kansli har gett ett utlåtande.

Enligt Helsingfor­s stad – och nu även de förtroende­valda i stadsfullm­äktige – är målet med nya detaljplan­en att ”bevara och skydda områdets värden med avseende på kulturhist­orien och trädgårdsk­onsten och att vid utveckling­en av området beakta dessa värden liksom också områdets särdrag. Området kvarstår i mångsidig rekreation­sanvändnin­g och villorna används alltjämt för boende.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland