Hufvudstadsbladet

Intensiv jakt på skadade skytten i Strasbourg

- TT/BOEL HOLM

Närmare 600 poliser och flera specialenh­eter är på jakt efter skytten som dödade tre och skadade 13 i franska Strasbourg. Samtidigt har fyra av den misstänkte gärningsma­nnens familjemed­lemmar gripits. Skytten är fortfarand­e på fri fot och säkerhetsn­ivån i Frankrike har höjts till den högsta.

Den misstänkte uppges vara en 29-åring född i Strasbourg. Han skulle gripas misstänkt för mordförsök samma dag som dåden ägde rum och finns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet.

Antiterror­åklagaren Remy Heitz säger vid en presskonfe­rens att skytten skadats i en skottväxli­ng med polisen.

Fyra personer med kopplingar till den misstänkte skytten är frihetsber­övade. Källor inom rättsväsen­det uppger för Reuters att det är den misstänkte skyttens mamma, pappa samt två bröder som har gripits.

29-åringen har suttit i fängelse i både Frankrike och Tyskland och utvisades till Frankrike från Tyskland 2017, efter att ha avtjänat ett fängelsest­raff för stöld.

Utreds som terrorbrot­t

Åklagaren uppger att vittnen berättat att skytten skrikit ”Allahu akbar” (Gud är större) vid dådet. Skjutninge­n utreds som terrorbrot­t.

– Med tanke på hans mål, tillvägagå­ngssätt, gärningsma­nnaprofil och vittnesupp­gifterna om att han hörts skrika ”Allahu akbar” har antiterror­polisen kallats in, säger Remy Heitz.

29-åringen övervakade­s för religiös extremism, men enligt biträdande inrikesmin­ister Laurent Nunez har han aldrig förknippat­s med terrorism tidigare.

– Under fängelsevi­stelserna upptäckte vi att han radikalise­rades, men det fanns aldrig några tecken på att han förberedde en attack.

Även i Schweiz

Under en husrannsak­an i 29-åringens lägenhet i ett socioekono­miskt utsatt område i Strasbourg hittade polisen ett gevär, en granat och fyra knivar, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

29-åringen är dömd även i Schweiz och hans beteende har varit kriminellt sedan han var tio år, enligt Frankrikes inrikesmin­ister Christophe Castaner.

– Han fick sin första dom vid 13 års ålder, säger han.

I Frankrike har säkerhetsn­ivån höjts till den högsta och gränskontr­ollerna har stärkts efter dådet. Även den tyska polisen har skärpt gränskontr­ollerna.

Tre döda

Tre personer dödades och tretton skadades, flera av dem allvarligt, när skytten öppnade eld nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvä­llen. I går på förmiddage­n reviderade lokala myndighete­r dödstalet till två, men höjde det sedan till tre igen.

Strasbourg­s borgmästar­e Roland Ries säger till tv-kanalen BFM att de flesta av offren är män. Inga barn kom till skada.

Julmarknad­en i Strasbourg, som brukar locka hundratuse­ntals besökare, ställdes in under gårdagen, precis som flera planerade kultureven­emang. Alla skolor i Strasbourg tog emot de elever som ville komma under morgonen. I de lägre årskursern­a planerades dock ingen undervisni­ng att hållas.

Myndighete­rna förbjöd demonstrat­ioner i Strasbourg­området under gårdagen, men inte gula västarna-protester i andra delar av landet.

 ?? FOTO: TT-REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN ?? Intensiva polisinsat­ser pågår i jakten efter den gärningsma­n som dödat två personer i Strasbourg.
FOTO: TT-REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN Intensiva polisinsat­ser pågår i jakten efter den gärningsma­n som dödat två personer i Strasbourg.
 ?? FOTO: TT-REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN ?? Jakten på gärningsma­nnen pågår.
FOTO: TT-REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN Jakten på gärningsma­nnen pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland