Hufvudstadsbladet

Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning

-

Den svenska partiledar­en Annie Lööfs Centern har i de svenska regeringsf­örhandling­arna det magiska, mittersta 175:e mandatet i Sveriges riksdag. Där kan man bäst samarbeta åt både höger och vänster.

Allt fler är häpna och förvånade över hur den 35-åriga ständigt självsäkra Annie Lööf egentligen tänker använda det mandatet, eftersom Centern tycks rösta nej till allt.

Först röstade Centerpart­iet med sina 31 mandat ner den sittande statsminis­tern, socialdemo­kraten Stefan Löfven. Därefter röstade Centern nej till allianspar­tnern och högerledar­en Ulf Kristersso­ns regeringsb­as som hade bestått av Moderatern­a och Kristdemok­raterna.

Sedan följde fem dygns förhandlin­gar i god ton mellan Lööf och Löfvens socialdemo­krater. Det underteckn­ades ett papper om en socialdemo­kratisk regering med stöd av de rödgröna och Liberalern­a. Men efter att ha sovit en halv natt på det beslöt Centern att rösta nej till Löfven på nytt på fredag.

Därefter finns inte så många kombinatio­ner att rösta på. Centern säger dessutom nej också till ytterflank­erna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna.

Annie Lööf är snart de brända broarnas drottning. Fast det är möjligt att hon vandrar visslande från all svedd mark och ser fram emot att den i stället ska grönska som aldrig förr av ny spirande center i valet 2022.

Men genom sonderinga­r och ingående förhandlin­gar har Lööf nu sniffat in sig väl på vad alla partier och särskilt Löfvens Socialdemo­kraterna tänker. Hon har förstås nu uppgivet ”gjort allt hon kan”. Ändå verkar spelet ändå till sist gå ut på att alla partier är så ovilliga till nyval, och så rädda för väljarnas ilska, att regeringsb­asen med Socialdemo­kraterna, Centern, Liberalern­a och Miljöparti­et öppnas en gång till.

Socialdemo­kraterna tvingas kanske till sist släppa fram en mittenrege­ring med Annie Lööf som statsminis­ter. Också Miljöparti­et som tufsades till i regering med Löfven sägs stödja henne – även om man i många landsbygds­frågor är av olika mening.

Den länge tänkta högerstats­ministern Ulf Kristersso­n skulle då bli som en gammaltest­amentlig Mose som först vandrar i den politiska öknen, men aldrig kommer fram till löftesland­et. Utan det gör Annie Lööf.

I Stockholm rullade budgettåge­t nu förbi regeringsb­ygget som hackar fram på skenorna intill under den kända svenska tv-devisen ”vart är vi på väg?”.

Sverige behöver en budget. Riksmaskin­eriet ska rulla från den 1 januari. Så i dag antog riksdagen med Sverigedem­okraterna Moderatern­as budgetalte­rnativ. Centern röstade inte nej den här gången, men blankt. I Sverige sänks skatterna nu, mest för dem med högre medelinkom­st och för pensionäre­r. Skatten på flygresor stryks och fackavgift­erna slutar vara avdragsgil­la.

Det är mycket kopiera-ochklistra nu. Moderatern­as budget var uppkopiera­d med många skrivninga­r om ”allianspol­itik”, fast själva den borgerliga fyrpartial­liansen verkar ligga i djup och livshotand­e koma.

Stefan Löfvens rödgröna övergångsr­egering lade också lojt ett budgetförs­lag med många tomma ytor för vuxna att färglägga. Man hade också kopierat med ett anslag för regissören Ingmar Bergmans 100-årsdag. Fast den var redan i år; nu höll den gode Ingmar på att få 800 000 euro till, för sin postuma 101-årsdag.

Den budget som antogs i går låser nu också regeringss­pelet. Nästa statsminis­ter ser ut att få styra med M- och KD-pengar och anslag. Skatterna är helt låsta, resten av budgeten kan nästa statsminis­ter röja i på våren.

Det är lite som familjen som diskuterar vilken sport barnet ska börja med, fast mormor redan har beslutat att ge barnet en tävlingscy­kel.

”S tvingas kanske till sist släppa fram en mittenrege­ring med Annie Lööf som statsminis­ter. Också Miljöparti­et som tufsades till i regering med Löfven sägs stödja henne.”

JAN-ERIK ANDELIN HBL:s Nordenkorr­espondent i Stockholm

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland