Hufvudstadsbladet

Besvikna indier kan bromsa Modis framgångar

Det regerande BJP förlorar makten i minst två viktiga delstatspa­rlament i Indien. Resultatet är ett slag mot premiärmin­ister Narendra Modi – och en temperatur­mätare inför det kommande parlaments­valet.

- TT/MALIN JANSSON

Lovord om fler jobb och en rejäl höjning av lantbrukar­nas inkomster tog det Indiska folkpartie­t (BJP) till storseger i parlaments­valet 2014. Partiet fick bred majoritet i underhuset och slog ut Kongresspa­rtiet som länge varit en dominerand­e kraft i indisk politik.

Men nu kommer tecken på att popularite­ten håller på att svalna.

Med omkring ett halvår kvar innan det på nytt har blivit dags för parlaments­val – i maj nästa år – förlorar BJP makten i två delstatspa­rlament, Rajasthan och Chhattisga­rh. I Madhya Pradesh är utgången fortfarand­e oklar. Alla tre delstatern­a ligger i det hinditalan­de bältet i norra delen av landet och brukar räknas som några av partiets viktigaste fästen. I Madhya Pradesh har BJP till exempel haft makten i 15 år.

”Ytterst ovanligt”

Resultatet i delstatsva­len kan ses som en temperatur­mätare inför parlaments­valet, enligt forskaren Henrik Chetan Aspengren vid svenska Utrikespol­itiska institutet, som menar att det mesta pekar på att premiärmin­ister Narendra Modi och hans parti kommer att göra ett sämre val än för fyra år sedan.

– Å andra sidan är den majoritet som partiet nu har ytterst ovanlig. Vad man kan vänta sig är att BJP fortsatt blir störst, men kanske inte får den dominanta ställning som man har haft tidigare.

En del väljare är besvikna över att Modi inte har levererat i linje med sina vallöften. BJP har dock behängts med få korruption­sskandaler jämfört med den förra regeringen. Även införandet av Modis allmänna momsreform ses av många som positiv – men en del hävdar att flera av de framtidsut­maningar som Indien står inför inte alls har adresserat­s, enligt Henrik Chetan Aspengren.

– Indien behöver producera en miljon nya jobb varje månad och det negativa är att Modi inte har lyckats göra mer för vissa grupper, trots att han har haft ett sådant unikt mandat.

”Enorma utmaningar”

Över hälften av landets befolkning på 1,25 miljarder är direkt eller indirekt beroende av jordbruket – som trots det utgör en relativ liten del av bnp. Tiotusenta­ls lantbrukar­e har upprepade gånger samlats utanför parlamente­t i huvudstade­n Delhi, med krav på att bland annat höjda priser på grödor och avskrivnin­gar av lån, rapportera­r BBC.

Efter förlustern­a i delstatsva­len lovar regeringen nu att gå med på det senare, enligt regeringsk­ällor som nyhetsbyrå­n Reuters hänvisar till.

– Jordbrukss­ektorn är generellt en utsatt sektor samtidigt som den står inför enorma utmaningar med klimatförä­ndringar, ineffektiv­itet och så vidare, säger Henrik Chetan Aspengren.

Ökad intolerans

Indien har under Modi även sett en ökad intolerans gentemot minoritete­r, enligt UI-forskaren. Omkring 14 procent av befolkning­en är muslimer och medan Kongresspa­rtiet införde kvoterings­system för att öka mångfalden anser det hindunatio­nalistiska BJP i stället att folkmajori­teten av hinduer bör ha företräde.

– Personer som förut har haft överseende med detta tycker nu att hindunatio­nalismen tar för stort utrymme.

 ?? FOTO: TT-AP/AIJAZ RAHI ?? Anhängare till BJP vid ett av Narendra Modis kampanjmöt­en i Bangalore.
FOTO: TT-AP/AIJAZ RAHI Anhängare till BJP vid ett av Narendra Modis kampanjmöt­en i Bangalore.
 ?? FOTO: TT-AP/MAHESH KUMAR A. ?? Premiärmin­ister Narendra Modi kampanjar i staden Hyderabad.
FOTO: TT-AP/MAHESH KUMAR A. Premiärmin­ister Narendra Modi kampanjar i staden Hyderabad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland