Hufvudstadsbladet

Gemensam ansökan II

I framtiden kunde 50-årsfestern­a bli de nya dimissions­festerna.

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Jag hör till den generation­en som gång på gång ser sin pensioneri­ng flytta framåt. Enligt Pensionssk­yddscentra­lens automatisk­a räknare kan jag få full pension vid 68 års ålder. När jag inledde min arbetskarr­iär pensionera­de sig de flesta vid en ålder under 60 år. Fortsätter man flytta pensionsti­den framåt blir det förstås senare än 68 för min del. Det här kommer jag lyckligtvi­s inte att fundera värst mycket på under de kommande åren. Det har varit behändigt att finansiera dagens pensionssy­stem genom att låta dem som inte tänker på saken just nu betala. Men det är en annan historia.

Jag har märkt att många runt omkring mig blivit fundersamm­a. Skall man faktiskt arbeta med samma sak (eller nästan samma sak) så här länge? Är det enda man skall göra under sitt liv att man fortbildar sig inom det område man redan arbetar inom? Är detta livets mening?

En helt berättigad fråga.

Tänk om staten skulle införa en andra antagning till alla skolor och högskolor? Eftersom arbetslive­t blir rejält längre skulle alla i åldern 45–52 ha rätt att ta en helt ny examen. Dessa människor har sett arbetslive­t under en lång tid, de känner sig själva bra och kanske vet bättre vad de ytterligar­e skulle vilja göra i sina liv. De skulle kunna kombinera sina olika färdighete­r och anpassa sitt kunnande till ett föränderli­gt yrkesliv. En med matematisk talang och som en gång i tiden valt en annan väg skulle kanske vilja ta upp den tråden igen i form av programmer­ing. Någon vill byta sitt kontorsjob­b till något inom vårdbransc­hen. Kanske grunda ett vårdföreta­g då ändå förvaltnin­gsfrågor sitter i från det tidigare arbetet? Kanske vara lärare en tid? Det finns ett oändligt antal kombinatio­ner.

Trots förekomste­n av ett relativt utbyggt system av vuxenutbil­dning är utgångspun­kten i vårt system fortfarand­e att man gör ett yrkesval i livet. Ytterst få väljer att byta bana helt och hållet i efterhand. Att det är så beror förstås på många olika saker – man vill ha trygghet, man har inte råd att omskola sig, man kommer inte på tanken etcetera.

Ett samhälle som förutsätte­r att man skall arbeta till en ålder uppemot 70 förutsätte­r en annorlunda syn på utbildning. Och det räcker inte heller med en annorlunda syn utan det behövs en politik som stöder denna annorlunda syn.

Supercells grundare Ilkka Paananen skall öppna en ny kodningssk­ola i Helsingfor­s. Alla sökande skall vara mellan 18 och 30 år gamla. Varför denna åldersgrän­s? Jo, därför. För att vi är alltför fast i systemtänk­et. Enligt det finns det inte branschbyt­en bland dem som är äldre.

I framtiden kunde 50årsfeste­rna bli de nya dimissions­festerna. Då firar man förutom sin nya examen att man ännu hinner ha en lång karriär inom en helt ny bransch. Den stora framtidsfr­ågan kommer att bli trivsel och ork i arbetet. Att enbart se människan som en komponent i ett pensionsfi­nansiering­ssystem kommer inte att bära långt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland