Hufvudstadsbladet

När ska alla som behöver få rätt till personlig assistans?

- MIKAEL GRöNLUND ordförande Föreningen Jag i Finland

PERSONLIG ASSISTANS Vi är mycket bestörta över att förslaget till lag om funktionsh­inderservi­ce, precis som den nuvarande handikapps­ervicelage­n, inte tar tag i problemen med den så kallade resursföru­tsättninge­n: ”För att personlig assistans ska kunna ordnas förutsätts det att personen med funktionsn­edsättning har resurser att definiera assistanse­ns innehåll.” Då FDUV:s verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård resonerar kring den nya funktionsh­inderlagst­iftningen (HBL 3.12) nämner hon problemati­ken i korthet, och vi vill gärna öppna upp den här angelägna frågan ytterligar­e.

Vi anser att denna formulerin­g och det sätt på vilket den hittills tillämpats står i direkt konflikt med artikel 19 i FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Det räcker inte med att, som man i lagberedni­ngen skriver, ”den så kallade resursföru­tsättninge­n satts rätt lågt” i rättspraxi­s. Varje person som faller utanför systemet är en för mycket! Till och med i lagberedni­ngen tillstår man att ”en del personer med till exempel svåra kognitiva begränsnin­gar i funktionsf­örmågan eller med begränsnin­gar i funktionsf­örmågan som hör till autismspek­tret [har] blivit utan sådan service som säkerställ­er delaktighe­t och självbestä­mmanderätt.” Varför accepteras denna diskrimine­ring?

De människor som är i störst behov av hjälp och stöd förvägras i nuläget personlig assistans. Hur ska de garanteras möjlighet till ett eget individuel­lt liv – självbestä­mmande och delaktighe­t i livets alla situatione­r – utan personlig assistans? Finland har valt att ratificera FN-konvention­en – då den nationella lagstiftni­ngen nu ses över är vi följaktlig­en skyldiga att se till att den står i samklang med konvention­en. Hur kan man då motivera att låta resursföru­tsättninge­n stå kvar i sin nuvarande form? Jag (jämlikhet, assistans och gemenskap) är en ideell riksföreni­ng för personer med flera omfattande funktionsn­edsättning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland