Hufvudstadsbladet

Kungen tackar för sig

Efter 13 år i skideliten är det slutåkt för den norske skidkungen Petter Northug. 32-åringen ska i stället arbeta med tv.

- TT-NTB

Petter Northug gav beskedet under en känslosam presskonfe­rens.

– Skidåkning­en har varit mitt liv, sade han med tårar i ögonen.

Strax före presskonfe­rensen i Trondheim meddelade det norska skidförbun­det på Facebook att Northugs karriär är över.

När Petter Northug sedan själv gav beskedet blev det en känslosam stund för den tidigare längdstjär­nan. Hans röst stockade sig flera gånger och han grät.

– Det finns absolut ingenting jag ångrar när jag tittar tillbaka. Klart att det har varit många tankar som har snurrat och jag kunde sitta länge här och prata om namn och personer som hjälpt mig att få den karriär jag haft. Mina föräldrar som stöttat mig i alla åren, och jag har två bröder som har varit väldigt viktiga för mig, de har hjälpt mig att hitta motivation­en efter VM 2011, som är det största jag upplevt som skidåkare, sade Northug, som fick pausa flera gånger för att samla sig.

– Jag hade en liten dröm när jag var liten pojke, om att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över vad jag har gjort. Därför, när skidåkning­en har varit mitt liv i så många år, är det svårt att ge upp. Samtidigt känns det också bra.

”Varit strulig höst”

I samband med säsongens inledning i Beitostøle­n i november sade 32-åringen att han gett sig själv några veckor att prestera. Hittills har han inte levererat och Northug har inte fått vara med i någon av de tre inledande världscupt­ävlingarna.

– Det har varit en lite strulig sensommar och höst där jag försökt att göra det yttersta för att vara i okej form när säsongen startar och för att kämpa om en plats i Seefeld. Men de sista två veckorna har jag känt att jag ligger för långt efter för att ligga på den nivån och jag tog beslutet att jag inte ska kämpa om de här platserna.

Northug debuterade i ett sprintlopp i världscupt­ävlingen i Drammen i mars 2005. Sedan dess har han vunnit 38 världscupl­opp och blivit totalvinna­re två gånger – 2010 och 2013. Lägg därtill två OS-guld och 13 VM-guld vilket gör honom till en av tidernas främsta skidåkare.

– Oslo (VM 2011) sticker ut, men Falun (VM 2015) var också väldigt viktigt. Det är bättre att slå samman flera minnen till ett, svarade Petter Northug på frågan om sina främsta minnen som skidåkare.

Norrmannen har vunnit allt från sprint till femmilar och retade gallfeber på konkurrent­erna genom att vägra att dra i fälten eftersom han visste att han var överlägsen de andra i spurten.

Kom tillbaka som VM-kung

Säsongen 2013–2014 blev misslyckad, på grund av sjukdomar och dålig form. Northug blev också medaljlös i OS i Sotji.

Senare på våren kraschade han med sin bil, alkoholpåv­erkad, erkände sig skyldig och dömdes till 50 dagars fängelse och böter.

Northug kom dock tillbaka, frisk och i god tävlingsfo­rm, och blev VMkung i Falun 2015. Han vann det individuel­la sprintlopp­et och teamsprint­en, var en del i det norska stafettlag­et som tog guld och avslutade VM med seger i femmilen genom en spurtstrid före tjecken Lukas Bauer och Johan Olsson.

Efter Falun-VM har Northugs karriär dalat. Hans sista världscups­eger kom i sprint i Drammen i februari 2016.

Northug har redan gjort klart med jobb efter karriären. Då ska han jobba för TV2.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GEIR OLSEN ?? – Jag hade en liten dröm när jag var liten pojke, om att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över vad jag har gjort, sade Petter Northug på en presskonfe­rens.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/GEIR OLSEN – Jag hade en liten dröm när jag var liten pojke, om att bli en bra skidåkare. Jag är stolt över vad jag har gjort, sade Petter Northug på en presskonfe­rens.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OLE MARTIN WOLD ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OLE MARTIN WOLD
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland