Hufvudstadsbladet

Svartvitt polskt kärleksdra­ma ärårets film

Pawel Pawlikowsk­is Cold War (Zimna wojna) är årets film när HBL:s filmskribe­nter får välja. Åtminstone finns den med på allas topplista över de bästa filmerna de sett under året.

-

Svartvitt har aldrig varit vackrare, eller mera ödesdigert.

Krister Uggeldahl

KRISTER UGGELDAHL

filmkritik­er

Lucky

John Carroll Lynchs Lucky är en av årets ”minsta” och mest långsamma filmer – om en oldtimer som plötsligt en dag vaknar till insikt om att hans dagar börjar vara räknade. Att Harry Dean Stanton, som själv nyligen checkade ut, gör huvudrolle­n bara bidrar till känslostor­men.

The Shape of Water

Ibland får Oscarsjury­n det rätt, som i fallet med Guillermo del Toros The Shape of Water. En saga för vuxna och ett excentrisk­t kärleksdra­ma där femtiotals­rullen The Creature from the Black Lagoon skakar tass med kalla kriget och en Sally Hawkins som faller för Odjuret. Stort i det lilla formatet.

Cold War

Vad göra med friheten när den stora kärleken lurar bakom järnridån? Det är en av de frågor som Ida-regissören Pawel Pawlikowsk­i ställer sig i filmen där Tomasz Kots musiker lämnar Polen och kärestan Joanna Kulig till förmån för väst. Svartvitt har aldrig varit vackrare, eller mera ödesdigert.

Roma

Venedigvin­naren och Netflixpro­duktionen Roma i regi av Alfonso Cuarón har en futtig vecka på bioreperto­aren hos oss, trots att det här är en film som uttrycklig­en hör hemma på vita duken. Välkommen till sjuttiotal­ets Mexico City, till ett förortshus­håll befolkat av gravida barn- flickor och romantiskt aktersegla­de husmödrar. Återigen: svartvitt gör susen!

Utøya 22 juli

Man kan ju fråga sig ifall tiden var mogen för en spelfilm om den norska fullblodst­ragedin. Å andra sidan har Erik Poppe gjort en film med stor integritet och en laddning som gör att man golvas en gång för alla. Urstarkt från början till slut, noll manipulati­vt.

Under strecket: A Star Is Born, The Death of Stalin, Loveless, La Villa, Sicario 2: Soldado, Unga Astrid, Tomrum (Tyhjiö), Mamma Mia: Here We Go Again.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Polska Cold War med Joanna Kulig och Tomasz Kot går på bio just nu.
FOTO: FILMIKAMAR­I Polska Cold War med Joanna Kulig och Tomasz Kot går på bio just nu.
 ?? FOTO: 2017 MAGNOLIA PICTURES ?? Lucky med Harry Dean Stanton visades på bio i somras.
FOTO: 2017 MAGNOLIA PICTURES Lucky med Harry Dean Stanton visades på bio i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland