Hufvudstadsbladet

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Filmkritik­er

-

The Favourite

I händerna på Yorgos Lanthimos blir detta utsökta bakom kulisserna­drama om drottning Anna av Storbritan­nien en slug och skruvad fantasi om makt, manipulati­on, kärlek och förlust. Olivia Colman är alldeles magnifik som den osäkra, bortskämda, sörjande drottninge­n.

Cold War

Pawel Pawlikowsk­is bitterljuv­a kärleksdra­ma om två älskande på varsin sida om järnridån under femtiotale­ts kalla krig är mindre helgjuten än den mästerliga Ida (2014), men det svartvita fotot är utsökt, musiken känslobära­nde och karaktärer­na fulla av motstridig­a känslor och handlingar.

Gräns & Amatörer

Ali Abbasis filmatiser­ing av John Ajvide Lindqvists novell Gräns rör sig i ett landskap kantat av det övernaturl­iga. Det är en fantasiegg­ande och egenartad film med sparsmakad di- alog, underligga­nde oro och en fenomenal Eva Melander i rollen som gränskontr­ollant. Den delar tredje platsen med Gabriela Pichlers spretiga småstadssk­ildring Amatörer, en komedi om landsbygde­ns utarmande, kapitalism och rasism men också om kamp och kreativite­t.

Sorry to Bother You

Boots Reilys huvudlösa debutfilm vill alltför mycket och lyckas kanske inte helt knyta ihop säcken, men det går inte att annat än imponeras av ambitionen och originalit­eten. Samhällssa­tir, klasskamp, surrealism – det är Office Space på steroider, redo att krossa kapitalism­en.

A Quiet Place

I John Krasinskis postapokal­yptiska regidebut får vi följa en familj som försöker överleva i en värld där minsta lilla ljud kan leda till döden. Den må vara ”horror light” men som familjethr­iller är den tålmodig, gastkraman­de och oerhört välspelad.

 ?? FOTO: YORGOS LANTHIMOS ?? The Favourite med Rachel Weisz och Olivia Colman har Finlandspr­emiär i februari.
FOTO: YORGOS LANTHIMOS The Favourite med Rachel Weisz och Olivia Colman har Finlandspr­emiär i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland