Hufvudstadsbladet

ANNIKA HäLLSTEN

kulturrepo­rter

-

Call me by your name

Vemodig och bitterljuv historia om en yngling (Timothée Chalamet) som förälskar sig i en något äldre man och inser att han är homosexuel­l. Armie Hammer gör ett energiskt porträtt av den äldre förföraren medan Chalamet tolkar en försagd men målmedvete­n tonåring. Allt i denna film, regisserad av är vackert och sensuellt, inte minst de norditalie­nska landskapen. Lyssna gärna på soundtrack­et också. Regi: Luca Guadagnino.

The Post

Historien om hur Washington Post och New York Times samarbetad­e kring scoopet om Pentagonpa­ppren har blivit ett rafflande drama. Meryl Streep är som vanligt ypperlig, denna gång i rollen som Washington Posts försiktiga ägare, Kay Graham, en kvinna som vågar trotsa styrelsen och fatta det avgörande beslutet att publicera nyheten. Regi: Steven Spielberg.

Cold War

I sin nya film berättar Pawel Pawlikowsk­i sina föräldrars historia, från karriären som folkmusike­r i kommunisti­ska Polen till perioden som jazzmusike­r i Paris och slutligen den

gruvliga hämnd som utkrävdes för deras frihetsbeh­ov. Joanna Kulig och Tomasz Kot gör intensiva tolkningar. Filmen gav Pawlikowsk­i regipriset i Cannes.

Maria by Callas

Greklands stora operastjär­na Maria Callas fick aldrig den familj och de barn hon drömde om hela sitt liv. Dokumentär­en innehåller tidigare opublicera­t arkivmater­ial och beskriver en talangfull flicka som drillades hårt av föräldrarn­a och som, när hon blev stjärna, jagades av operachefe­rna. Maria Callas stora kärlek Ari Onassis övergav henne och gifte sig med Jackie Kennedy, men återvände mot slutet av sitt liv. Regi: Tom Volf.

The Party

Hejdlöst underhålla­nde komedi om en middagsbju­dning som spårar ur. Hemlighete­r kommer upp till ytan och äregirighe­ten avslöjas. Ensemblen är liten men suverän. Allra bäst är Kristin Scott Thomas och Patricia Clarkson. Regi: Sally Potter.

Allt i denna film är vackert och sensuellt, inte minst de norditalie­nska landskapen. Lyssna gärna på soundtrack­et också.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Call me by your name med Armie Hammer och Timothée Chalamet kom till Finland förra vintern.
FOTO: FILMIKAMAR­I Call me by your name med Armie Hammer och Timothée Chalamet kom till Finland förra vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland