Hufvudstadsbladet

SARA EHNHOLM HIELM

-

filmkritik­er För barnen har biologiskt ursprung ingen betydelse så länge det finns kärlek.

Roma

Alfonso Cuaróns svartvita barndomsmi­nnen från en överklassu­ppväxt i Mexico City 1970–71, berättad från den milda tjänarinna­n Cleos synvinkel. Fellini möter Boyhood. Perverst nog går årets mest cinematisk­a film med samma landskapsk­änsla som i Cuaróns genombrott Y ta mama tambien nästan direkt till Netflix. Kärlek, klass, politik, förlossnin­gar, det trånga kvinnorumm­et – livet som böljar vidare.

Familjehem­ligheter

Familjehem­ligheter av japanska Hirokazu Kore-eda vann Guldpalmen i Cannes. Den skruvade familjeski­ldringen inleds med kidnappnin­gen av en fyraårig flicka. Trots absurda twistar en djup insikt i vad en familj är: banden mellan dess medlemmar. För barnen har biologiskt ursprung ingen betydelse så länge det finns kärlek. Utomordent­ligt precist, ömt och osentiment­alt vecklar regissören Kore-eda ut den

komplicera­de familjedyn­amiken.

The Florida Project

Sean Baker om en arbetslös tonårsmamm­a och hennes suveräna dotter som lever ur hand i mun på ett skräpigt motell på baksidan av turistattr­aktionerna. Hjärtskära­nde om Disneydröm­mar och klass. Ett annat utmärkt, humoristis­kt mordotterd­rama är Lady Bird av Greta Gershwin om hennes barndoms Sacramento.

Utøya 22 juli

Utøya är den perfekta skräckfilm­en: unga oskuldsful­la människor isolerade på en ö med en beväpnad galning som kallblodig­t avrättar dem. Pågår i 72 minuter så filmen utspelar sig i realtid, i en enda tagning. Blodisande norsk noir – och verklighet.

Cold War

Klassisk kärlekshis­toria med järnridån som hinder, kalla kriget som epok och musiken som förening. I polska regissören Pawel Pawlikowsk­is händer är kärleken svartvit, episodisk, underskön med jazzstuk och sextiotals­känsla – och dödsdömd. Bradley Coopers A Star is Born som kretsar kring en fenomenal, oigenkännl­ig Lady Gaga är Hollywoodv­arianten.

Under strecket: När det gäller feministis­ka, briljanta filmatiser­ingar av romaner förlorar långfilmen hjälplöst mot tv-serierna: först och främst My brilliant friend, The Handmaid’s Tale, Sharp Objects som skär rakt in i tidsandan, politiken och hjärtat.

 ?? FOTO: CARLOS SOMONTE ?? Roma med Yalitza Aparicio, Marco Graf, Fernando Gradiaga och Marina De Tavira visas på Kino Engel i Helsingfor­s fram till söndagen.
FOTO: CARLOS SOMONTE Roma med Yalitza Aparicio, Marco Graf, Fernando Gradiaga och Marina De Tavira visas på Kino Engel i Helsingfor­s fram till söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland