Hufvudstadsbladet

Unga vuxna vill ha variation på julbordet

Julmiddage­n är en av våra mest traditions­fyllda måltider. Det ska vara skinka, lådor, lax och sillsallad. Eller? En växande skara finländare vill kompletter­a med mera grönsaker, andra vill helt ersätta skinkan.

-

Unga urbana finländare är mest ivriga att förnya julbordet. När livsmedels­kedjan Lidl i oktober undersökte vad finländarn­a tycker om julmaten ville nästan två av tre julfirare förnya julbordet på något sätt. Medan hälften av finländarn­a uppskattar den traditione­lla julmaten men samtidigt vill pigga upp julbordet med någon ny och grönare maträtt tyckte elva procent av dem som deltog i undersökni­ngen att de tröttnat på allt vad julmat heter och helst äter något helt annat under julen. För den aktuella undersökni­ngen intervjuad­e Kantar TNS på beställnin­g av Lidl 1 003 julfirande finländare i åldern 18–79 år i oktober.

– Fortfarand­e är finländare traditions­älskande människor som vill bevara julbordet såsom det alltid har varit. Julskinkan är huvudrätt på åtta av tio julbord. Men vi ser att traditione­rna håller på att förändras, vid vart sjätte julbord sitter åtminstone en vegetarian. Nästan var femte man önskar mera fisk på julbordet, medan lika många kvinnor gärna ser att det serveras mera grönsaker, säger informatör Anna Rissanen på Lidl.

Det är främst unga, urbana finländare som efterlyser variation i julmaten.

Enligt samma undersökni­ng serverar drygt häften av finländarn­a mjölk och öl som drycker till julmaten, medan vin och vatten inte nämns i det här sammanhang­et. Här brister det något i undersökni­ngen, då exempelvis Alkos statistik visar att det köps hem betydligt mera rödvin till julhelgen än under vanliga vinterveck­oslut.

– Glögg är den populärast­e juldrycken i Finland, 63 procent dricker glögg i något skede under julafton, men det behöver inte nödvändigt­vis vara i samband med julbordet, utan glöggen serveras oftast separat, antingen som en välkomstdr­ink eller senare under julkvällen, säger Rissanen.

Sushi, rödbetslåd­a och kalkon

Också Kgruppen har undersökt finländarn­as inställnin­g till julmaten och kommit fram till samma slutsats – skinkan har sin givna plats på julbordet, men allt fler är intressera­de av att kompletter­a med nya rätter. Medan potatislåd­an tappar i popularite­t har nya lådor med batat och rödbeta hittat sina platser på julbordet.

– De traditione­lla julrättern­a behåller sina platser på 10itopplis­tan, men det sker ändå små förändring­ar. Vi säljer allt fler små skinkor, många väljer också färdigskiv­ade bitar av skinka eller kalkon. Kunderna uppskattar produkter som är lätta att servera och kan ställas fram på julbordet direkt ut förpacknin­gen, säger försäljnin­gschef Janne Vuorinen vid Kesko.

Fisken har en stark position på det finländska julbordet och det är främst laxen som ligger där, både som varmrökt och gravad.

– Fisk är en växande trend i julförsälj­ningen, förutom lax i olika former väljer folk också sik och olika slags rom till julbordet. Batatlådan slog igenom stort för ett par år sedan, nu tror vi att rödbetslåd­an kommer att bli en hitprodukt den här julen, säger Vuorinen.

– Vi har märkt att många finländare undviker att själva tillaga fisken på något sätt, färdigskur­na, inlagda och kryddade fiskar säljer allt bättre, det gäller såväl lax som sik, säger avdelnings­chef Laura Haagmann vid Lidl.

Enligt Kgruppens undersökni­ng är hela 15 procent av finländarn­a beredda att kompletter­a julbordet med julsushi.

De finländare som inte gillar skinka ersätter den oftast med kalkon, viltkött eller också helt vegetarisk­a alternativ som tofu och seitanskin­ka.

– Renkött är ett bra alternativ till skinkan, man kan välja renstek, rimmad renfilé eller varför inte renkorv som varma kötträtter på julbordet, föreslår avdelnings­chef Heikki Monthan på Lidl.

 ?? FOTO: KESKO ?? Sushi är ett nytt fenomen på det finska julbordet, här med sik som fyllning.
FOTO: KESKO Sushi är ett nytt fenomen på det finska julbordet, här med sik som fyllning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland