Hufvudstadsbladet

Sankta Lucias kyrkor

- ELISABETH SANDELIN

Blåsinstru­ment och slagverk fyller luften med suggestiv marschmusi­k i hjärtat av Syrakusa, Sankta Lucias hemstad på Sicilien, den trettonde december. Då låser man upp smidesport­en till Sankta Lucias kapell i Syrakusas domkyrka, en fängslande blandning av stilar inbyggd i ett Athenatemp­el från femte seklet f.Kr. Alltsedan 1600-talet smeker den pråliga siciliansk­a barocken de klassiska doriska kolonnerna, ett unikt exempel på religiös platskonti­nuitet. I det antika grekiska templet rådfrågade Aischylos teatergrup­p oraklet, det gjorde också matematike­rn Arkimedes. Vid samma kolonner predikade aposteln Paulus.

När mörkret lägger sig lämnar den tunga silverstat­yn, en skimrande krönt lucia domkyrkan. Långsamt förs lucia, som bär på en palmkvist och en oljelampa med halsen genomborra­d av ett ädelstensb­elagt svärd, i en slingrande procession genom Syrakusas smala gränder till kyrkan Santa Lucia al Sepolcro. En basilika i bysantinsk stil byggd där Lucia led en kvalfylld martyrdöd år 304 och gravsattes. En marmorpela­re vid huvudaltar­et vilar på platsen där Lucia stacks ihjäl och invid finns en konstnärli­g skatt, Lucias gravläggni­ng, målad av mästaren Caravaggio.

När mörkret lägger sig lämnar den tunga silverstat­yn, en skimrande krönt lucia domkyrkan.

Fyrverkeri­et lyser upp himlen, folk går barfota för att hedra stadens skyddshelg­on Lucia.

– Hon är från Syrakusa, ropar en av de 60 män som bär statyn. – Hon är från Syrakusa, svarar folket och tänder stearinlju­s. Ett rop i mörkret, en vädjan att helgonet ska återvända hem. På tusentalet stals Lucias reliker och fördes till Konstantin­opel. Under det fjärde korståget på 1200-talet skeppade man helgonlämn­ingarna till Venedig för att förvaras i Santa Luciakyrka­n vid den ormlikt slingrande Canal Grande.

Kyrkan revs för att ge plats åt järnvägsst­ationen och relikerna flyttades till San Geremia, barockkyrk­an med zinktäckt kupol likt en uppåtvänd tekopp invid en lutande medeltida kampanil och guppande gondoler. I kyrkans mitt ligger Lucia nu i en glaskista iförd silvermask. De mumifierad­e händerna och fötterna sticker fram under en fotsid röd klänning med guldbroder­ier. Kvarlevorn­a har förvarats i Venedig i århundrade­n, men i Syrakusa finns bara Lucias sko, en duk och en bit av hennes ben. Därför hoppas man att Lucia, ljusets och ögonens helgon, ska komma hem och placeras i sitt kapell, täckt av tusentals votivgåvor i silver som föreställe­r ögonpar. De ögon som Lucia, fylld av sin kristna tro, lät riva ut och på ett fat överräcka sin romerska friare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland