Hufvudstadsbladet

Sushi med sik

-

4 portioner, över 60 minuter

3 dl (270 g) sushiris 4 dl vatten 1 dl risvinäger 600 g sikfilé med skinn (4 st) 1 kruka gräslök 1/4 (100 g) gurka 40 g färsk ingefära 4 msk majonnäs 4 ark sjögräs Tillbehör: japansk sojasås, wasabi

Skölj riset i en sil under kallt rinnande vatten. Låt riset stå och dra i vatten i 20 minuter. Mät upp nytt vatten i en kastrull och koka riset tills vattnet sugits upp, cirka 20 minuter. Häll riset i en skål och blanda i risvinäger försiktigt med en träslev. Sprid ut riset på ett fat så att det svalnar. Skär tre sikfiléer till tunna, sneda strimlor utan skinn. Ta bort skinnet från den fjärde filén och skär siken till tunna stavar. Finfördela gräslöken och skär gurkan i 1 cm tjocka stavar.

Skala och riv ingefäran, blanda i majonnäsen.

Sushirulla­r: Fördela riset i fyra delar och platta jämnt ut det på de fyra sjögräsark­en. Täck riset med plastfolie och vänd arken upp och ned så att riset är underst. Placera majonnäs, sikstänger, gurka samt hälften av gräslöken i ena kanten av risplattan, på cirka 23 cm. Rulla ihop likt en rulltårta med hjälp av plastfolie­n till en tät risrulle.

Placera sikskivorn­a jämnt på risrullarn­a och skär upp till portionsbi­tar med en vass kniv. Dekorera med gräslök och majonnäs, rom och räkor passar också bra.

Servera med sojasås och wasabi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland