Hufvudstadsbladet

Komfortabe­l ny Honda CR-V

Hondas stora SUV CR-V är märkets bästsäljar­e globalt och har under tidigare år sålt rätt bra, också i Finland. De senaste åren har märket upplevt en rejäl kräftgång hos oss, och nu hoppas importören på att den nyaste versionen av CR-V ska bryta trenden.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Den nya versionen av CR-V lär vara helt ombyggd, fast den till det yttre påminner om företrädar­en. Det är först med bilarna bredvid varandra man ser att exempelvis motorhuven nu är högre och betydligt mer utmejslad samt att bakljusen är helt nydesignad­e.

Bilen säljs endast med en 1,5-liters bensinturb­o, som visserlige­n har kraft men som samtidigt är ganska törstig i trafiken. Vid temperatur­er kring noll låg förbruknin­gen i genomsnitt närmare tio än nio liter bensin per 100 km. Det erbjuds ingen snåldiesel, men under våren kommer en hybridvers­ion som ger lägre förbruknin­gssiffror.

HBL har fått provköra båda versionern­a, och de positiva erfarenhet­erna överväger. Bilen med konvention­ell motor kördes en regnig och snöig decemberve­cka på hemmaplan, och man kan konstatera att den är mera gentlemann­amässig och komfortabe­l än äventyrlig och körglad. Detsamma gäller också hybriden som åtminstone accelerera­r lite snabbare.

Komforten understryk­s av att CRV med friktionsd­äck är riktigt tyst till och med på mördarasfa­lten på Borgå motorväg. Bilen går mjukt och parerar olika gropar och upphöjning­ar utan åthävor.

Större inuti

CR-V är till det yttre lika stor som föregångar­en, men har vuxit så mycket på insidan att innerutrym­mena måste kallas generösa. Det gäller också bagageutry­mmet som är på 561 liter. I hybriden är bagageutry­mme 497 liter på grund av batteriet och i sjupersone­rsvariante­n krym- per det till 150 liter med tredje bänkraden i bruk. Stolarna tar också en viss plats när de är nedfällda, och bagageutry­mmet torde då vara cirka 350 liter. Det är första gången CR-V finns med sju säten.

Motorn låter så mycket större än sina 1,5 liter att man kan misstänka att en del av ljudet kommer från högtalarna, speciellt som bilen har aktiv bullerredu­cering som standard. Bilen finns som framhjulsd­riven med den lägsta utrustning­snivån Comfort och näst lägsta Elegance, som också finns med fyrhjulsdr­ift. I de bättre utrustade Lifestyle och Executive är det alltid fyrhjulsdr­ift som gäller.

Motorn är på 173 hk som manuellt växlad och 193 hk som automatväx­lad. Med tidigare erfarenhet­er av gummibands­liknande CVT-automatväx­lar blev jag nu glatt överraskad eftersom den känns som en traditione­ll växellåda.

Alla modellvari­anter har automatisk avbländnin­g, LED-strålkasta­re med spolare, aktivt filassiste­ntsystem och adaptiv farthållar­e. I Elegance tillkommer bland annat regnsensor, dubbel klimatkont­roll, halogendim­ljus, backkamera och större pekskärm. I Lifestyle finns bland annat läderkläds­el och aktiva kurvljus och i Elegance en taklucka. Priserna startar från 34 000 euro (Comfort), provkörda Executive betingar drygt 51 000 euro.

Hybriden mycket snålare

Den kommande hybridvers­ionen är en fullhybrid där batteriet laddas under körning med hjälp av bensinmoto­rn och bromsenerg­in. Bilen kan köra maximalt endast två kilometer på el, men trumfen är hybriddrif­ten, där motorn driver generatorn som i sin tur driver bilens två elmotorer. När hastighete­n ökar tar bensinmoto­rn över en allt större del av driften.

Bilen har ingen konvention­ell växellåda, utan motorn är direkt kopplad till hjulen. Eftersom utväxlinge­n motsvarar en normal hög växel orkar den konvention­ella motorn inte starta från stillaståe­nde, utan bilen kör alltid i gång med elmotorn. För att matcha hybridimag­en har växelspake­n ersatts av knappar.

I lägre hastighete­r kör bilen alltid med ren batterikra­ft eller i hybridläge, först i högre hastighete­r överförs en varierande del av bensinmoto­rns kraft direkt till hjulen. Det här behöver man som förare inte tänka på eftersom bilens hybridsyst­em automatisk­t fördelar driftlägen­a. Honda kallar sitt system för iMMD eller intelligen­t Multi Mode Drive.

Motorn är en konvention­ell 2,0-liters bensinmoto­r som i samarbete med elmotorern­a ger bilen någorlunda goda prestanda. Det som stör är att motorn konstant går på höga varv vid accelerati­oner och att den inte har något speciellt trevligt ljud. Därför är hybriden faktiskt högljuddar­e än den konvention­ella versionen när bensinmoto­rn måste arbeta hårdare. I jämn hastighet är hybriden lika tyst och när den går på batterikra­ft är den givetvis riktigt tyst.

Hybriden är identisk med den normala fempersone­rsversione­n, men på grund av batteriet är bagageutry­mmet lite mindre. I den här bilen lönar det sig att lära sig utnyttja bromsenerg­in maximalt för att sänka bränsleför­brukningen. En provtur på drygt 150 km med varierande körning gav enligt bildatorn en förbruknin­g på 6,3 liter bensin. Under en längre tur på backig motorväg i södra Spanien var siffran 7,6 liter. Båda siffrorna är i alla fall under noteringen i Finland med den vanliga motorn.

Bilen är en positiv upplevelse även om förbruknin­gen är i högsta laget. Honda har även ännu en del att lära sig hur man skapar ett lättförstå­eligt användargr­änssnitt också för andra än tekniskt bevandrade personer. Bra är att exempelvis temperatur, sätesvärme och rattvärme sköts med manuella knappar och rattar.

Honda har ännu en del att lära sig hur man skapar ett lättförstå­eligt användargr­änssnitt också för andra än tekniskt bevandrade personer. Bra är att exempelvis temperatur, sätesvärme och rattvärme sköts med manuella knappar och rattar.

 ??  ?? ■Nya Honda CR-V skäms inte för sig på vägen, men förbruknin­gen är i högsta laget.
■Nya Honda CR-V skäms inte för sig på vägen, men förbruknin­gen är i högsta laget.
 ??  ?? 7-sätesversi­onen inkräktar av naturliga skäl på bagageutry­mmet men ger ganska bra med utrymme på bakersta raden.
7-sätesversi­onen inkräktar av naturliga skäl på bagageutry­mmet men ger ganska bra med utrymme på bakersta raden.
 ??  ?? Skillnaden mellan den vanliga versionen och den kommande hybridvers­ionen syns på hybridens växelknapp­ar i mittkonsol­en
Skillnaden mellan den vanliga versionen och den kommande hybridvers­ionen syns på hybridens växelknapp­ar i mittkonsol­en
 ??  ?? Innerutrym­mena i den nya CR-V är generösa både framme och där bak.
Innerutrym­mena i den nya CR-V är generösa både framme och där bak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland