Hufvudstadsbladet

Julstigen på Fölisön erbjuder två alternativ

- PETRA MIETTINEN

Fölisöns jättepopul­ära julstig växer i år – programmet pågår längre än tidigare och det finns också en lite kortare stig för små besökare som inte orkar gå runt hela ön.

Julstigen på Fölisön ordnas traditions­enligt en söndag i december, i år infaller det icke-kommersiel­la julevenema­nget söndagen den 16 december. Längs stigen finns 23 olika programpun­kter och aktivitete­r, varav en del är tolkade till teckensprå­k.

För att minimera nedskräpni­ngen i naturen delas det inte längre ut några kartor över julstigens rutt, utan kartan finns enbart elektronis­kt på evenemange­ts webbsida www. joulupolku.fi. Av samma orsak används inte heller några engångstal­lrikar till julgröten, utan familjerna uppmanas ta med egna diskbara tallrikar och skedar till barnen.

– Att ordna stora evenemang är aldrig helt ekologiskt, men vi försöker med små val respektera naturen och ändå skapa en kittlande känsla av väntan på julen med hjälp av sagans magi, säger chefstomte­n Elina Koskipahta.

Som ett svar på publikens önskemål har julstigen öppettider förlängts med en timme, det pågår klockan 12–18, och avslutas klockan 17.30 med showgruppe­n Belenos eldshow.

Den största förändring­en är kanske ändå att det i år finns två julstigar, en kortare och en längre. Den kortare är ny för i år och kallas Småtomtarn­as stig, den riktar sig till yngre besökare som inte riktigt orkar gå runt hela Fölisön, men ändå vill ta del av de mest populära programpun­kterna.

Det finns ytterst begränsat med parkerings­platser i närheten av Fölisön, så arrangörer­na hoppas att så många som möjligt åker kollektivt. Trafikverk­et har satt in extra bussar på linjerna 24 och 24S, som kommer att köra med 6–7 minuters intervall under söndagseft­ermiddagen. 24S startar utanför Posthuset och inte vid Skillnaden.

Det är fritt inträde till julstigen på Fölisön.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Julgröten är gratis, men besökarna måste ha med egen tallrik och sked.
FOTO: MOSTPHOTOS Julgröten är gratis, men besökarna måste ha med egen tallrik och sked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland