Hufvudstadsbladet

Litterära samtal och kultur för barn

- JENNY JÄGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

Den nya barnbutikh­andeln Molnfabrik­en erbjuder förutom böcker också erbjuder litterära samtal, film, cirkus, teater och pyssel för barn. Butiksägar­en Sanna Sofia Vuori, också känd som kvinnan bakom Estrids bokklubb och finlandian­ominerad för sin debutbok Ägget avslöjar att hon håller på med två nya barnböcker.

När jag var barn drömde jag alltid om att ha en liten butik. Samtidigt har jag tänkt att det är något bara rika fruar kan syssla med. Businessen är inte huvudsaken utan jag har velat skapa ett sorts kulturcent­rum för barn. Sanna Sofia Vuori

En barnbokhan­del som förutom böcker också erbjuder litterära samtal, film, cirkus, teater och pyssel för barn. Nu har Sanna Sofia Vuori förverklig­at sin långvariga dröm med nyöppnade Molnfabrik­en. – Jag håller på att skriva två nya barnböcker, avslöjar Vuori, vars debutbok Ägget i höst nominerade­s till Finlandiap­riset.

Den nya barnbokhan­deln Molnfabrik­en i Ulrikasbor­g i Helsingfor­s är full av ögongodis – från de färgglada lamporna, vintage-godisburke­n och popcornmas­kinen till möblerna med en historia. Här finns till exempel kulisser från den populära webbshowen Estrids bokklubb som butiksägar­en och mångsyssla­ren Sanna Sofia Vuori är upphovsmak­are till.

– När jag var barn drömde jag alltid om att ha en liten butik. Samtidigt har jag tänkt att det är något bara rika fruar kan syssla med. Businessen är inte huvudsaken utan jag har velat skapa ett sorts kulturcent­rum för barn, säger Vuori och fortsätter:

– Den främsta tanken är att förmedla barnlitter­atur framför att sälja den.

Ungefär hälften av böckerna är på svenska, hälften på finska.

– Vi har alla Förlaget M:s och Schildts & Söderström­s barnböcker. Dessutom också böcker från Förlaget Olika och senare även Bonnier Carlsen, säger Vuori.

Ett rum för fantasi

I ett litet rum bakom själva bokhandeln finns det som Vuori döpt till Rum för fantasi. Här står ett gammalt badkar som fungerar som en soffa. Den härstammar från Pro Artibus utställnin­gen BY, och föreställe­r hunden Joris spa ur Anna Härmäläs bok Du bestämmer själv, Jori. I det här fantasiful­la rummet ordnas litterära samtal för barn i samarbete med föreningen Fibul, Författare och illustratö­rer av barn- och ungdomslit­teratur, som betalar ett arvode åt författarn­a som uppträder. De följande öppna litterära samtalen ordnas denna vecka med barnboksfö­rfattaren och illustratö­ren Anna Härmälä på fredag och barnboksfö­rfattaren Minna Lindeberg på lördag.

Dessutom kommer Vuori i samarbete med Finlandssv­enskt Filmcentru­m att ordna dagisbio en gång i veckan under våren. Det blir också små teaterföre­ställninga­r av Sagateater­n som består av Vuori själv och hennes man, skådespela­ren Petri Winckel.

– Vi ordnar också en cirkuswork­shop, färgbad, babypoesi och litte- rära matinéer för dagisgrupp­er, där vi bjuder in författare till boksamtal med barnen.

Skriver nya böcker

Förutom allt program i sin nya bokhandel har Vuori också mycket annat på gång.

– Jag håller på att skriva en ny barnbok, avslöjar hon och fortsätter:

– Den här veckan ska jag leverera början på två texter till min redaktör Sara Ehnholm Hielm på Förlaget M. Jag förhandlar för tillfället med två olika illustratö­rer, två av de bästa.

Hennes debutbok Ägget som hon gjort tillsamman­s med illustratö­ren Linda Bondestam nominerade­s i år till Finlandiap­riset.

– Ägget kommer att få en fortsättni­ng. Just nu filmas också säsong fyra av Estrids bokklubb, som i januari blir tvåspråkig, berättar Vuori.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sanna Sofia Vuoris nya barnbokhan­del Molnfabrik­en har ett rikt sortiment av barnböcker både på svenska och finska.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sanna Sofia Vuoris nya barnbokhan­del Molnfabrik­en har ett rikt sortiment av barnböcker både på svenska och finska.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Rum för fantasi i barnbokhan­deln Molnfabrik­en kan beskrivas som ett kulturcent­rum för barn.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Rum för fantasi i barnbokhan­deln Molnfabrik­en kan beskrivas som ett kulturcent­rum för barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland