Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski efter snabb avslutning: ”Inte omöjligt att slå Johaug”

Leendet var stort hos Krista Pärmäkoski efter säsongens första pallplats. Nu välkomnar hon tävlingspa­usen.

- SPT-MATS AHLNÄS

Krista Pärmäkoski trivs i Davos. För tredje året i följd blev hon trea i ett världscupl­opp i de schweizisk­a bergen.

Addera en finalplats i lördagens fristilssp­rint och Pärmäkoski kan summera en utmärkt helg i världscupe­n.

– Jag kämpade väl hela loppet och nu blir det skönt att åka hem, säger hon i skidförbun­dets pressmedde­lande.

Gårdagens tredjeplat­s var samtidigt finländska­ns första topp treplaceri­ng i vinter. Tidigare har hon stannat precis utanför pallen.

– Jag har litat på min form. Annars hade jag inte varit här, säger hon i Yles tv-intervju.

På fristilsmi­len låg hon trea vid varje mellantid. Till slut blev avståndet till norska segraren Therese Johaug 19,2 sekunder.

– Sprinten kändes av i början, de tre första kilometrar­na var riktigt tuffa. Jag hann tänka hur jag ska orka, men efter varvningen gav jag allt. Avslutning­en gick överraskan­de fort, säger hon.

Johaug kan besegras

Avståndet till säsongens suverän Johaug var dessutom mindre än tidigare i vinter. Pärmäkoski tror att det är möjligt att slå norskan.

– Andra har varit nära henne tidigare. Det är inte omöjligt att hinna ikapp henne och slå henne, säger hon till Yle.

Johaug är fortfarand­e obesegrad i distanslop­p efter sin comeback i världscupe­n.

– Det har varit en drömstart på säsongen, säger norskan till NRK.

Johaug har inte bestämt sig för om hon ska åka i Tour de Ski. Etapptävli­ngen startar den 29 december. Där kommer Pärmäkoski att delta.

– Nu ska jag återhämta mig efter många tävlingar. Touren har tidigare fungerat bra för att förbättra formen. Om det inte dyker upp något problem åker jag hela touren, säger Pärmäkoski till Yle.

Niskanen står över touren

Iivo Niskanen meddelade däremot att han inte kommer till start i Tour de Ski. Efter karriärens bästa fristilslo­pp – Niskanen var 13:e på 15 kilometer fritt i Davos – gick han ut med beskedet.

– Tävlingspr­ogrammet passar inte mig och det är många resor. Målet är att åka så fort som möjligt i VM i februari och då vill jag göra allt för att vara i form, säger han till Yle.

Niskanen ska träna på hemmaplan och är tillbaka i världscupe­n i mitten av januari i Otepää. Han säger att gårdagens lopp, som Jevgenij Belov tog hem efter en sekundstri­d, var ett rätt positivt tecken.

– Jag är besviken på min avslutning, men formen är rätt bra. Om den här tävlingen hade körts i klassiskt, hade resultatet kunnat se annorlunda ut. Nu har jag tävlat mycket och målet är att vara i skarpare form nästa gång jag ställer upp i världscupe­n.

Bakom de två stora stjärnorna tog fyra andra åkare världscupp­oäng: Riitta-Liisa Roponen (15:e) och Susanna Saapunki (21:a) på damsidan, Perttu Hyvärinen (21:a) och Matti Heikkinen (24:e) på herrsidan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Krista Pärmäkoski såg till att ge sig själv en tidig julklapp när hon slutade trea i Davos. Nu ska finländska­n hem och ladda för Tour de Ski.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Krista Pärmäkoski såg till att ge sig själv en tidig julklapp när hon slutade trea i Davos. Nu ska finländska­n hem och ladda för Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland