Hufvudstadsbladet

Barn får lära sig sina rättighete­r på klarspråk

– Det är viktigt att förmedla till barnen att deras behandling inte grundar sig på någons goda vilja och godtycke utan att det finns en lagstadgad grund att falla tillbaka på, säger tingsdomar­en Nina Immonen som skrivit boken Min rätt. Att vara barn.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Nina Immonen har en mission. Hon vill att både barn och vuxna är medvetna om barnens lagstadgad­e rättighete­r, och hon vill göra informatio­nen om ämnet lättillgän­glig. Immonens lösning är den svensksprå­kiga boken Min rätt. Att vara barn.

– Tanken på boken föddes ur en viss förvåning över att materialet som berör det här ämnet är splittrat. Det finns visserlige­n organisati­oner som Mannerheim­s Barnskydds­förbund, Unicef och Rädda Barnen som producerar material om barns rättighete­r men i mitt stilla sinne funderade jag på om barnen verkligen hittar det, säger hon.

Så Immonen skred till verket. Hennes bok baserar sig på Förenta Nationerna­s (FN) barnkonven­tion och på finländsk lagstiftni­ng om barns rättighete­r. Dessutom innehåller boken kontaktupp­gifter till organisati­oner och myndighete­r som kan hjälpa barn i nöd.

Förlagen inte intressera­de

För Immonen var det klart från första början att hon skulle skriva en bok. Ett annat alternativ hade kunnat vara att publicera materialet på nätet men enligt Immonen har bokformate­t sina fördelar.

– Kalla mig ålderdomli­g, men jag tror att det är bra att man kan bläddra i en bok för att hitta informatio­n. Man vet kanske inte alltid vad man söker efter, säger hon.

Boken kom ut på eget förlag den 20 november och Immonen säger att ett sextiotal exemplar sålts hittills. Utgivninge­n är finansiera­d med bidrag från Svenska kulturfond­en, Konstsamfu­ndet och stiftelsen Pro Juventute Nostra.

Immonen erbjöd först boken till två stora finlandssv­enska förlag men ingetdera nappade. Enligt henne verkade förlagen ha svårighete­r med att förstå vad boken skulle gå ut på och vilken målgrupp den skulle rikta sig till.

– Bokens målgrupp är egentligen alla barn och vuxna men det kunde förlagen kanske inte riktigt greppa.

Våld mot barn ska tas på allvar

Nina Immonen arbetar till vardags som tingsdomar­e vid Helsingfor­s tingsrätt och hon har tidigare jobbat vid bland annat Ålands tingsrätt, Åbo hovrätt och Högsta domstolen. Sin juridikexa­men tog hon från Helsingfor­s universite­t.

Lagtexter är sällan särskilt lättlästa, och föreskrift­erna som berör barns rättighete­r utgör inga undantag till detta. I sin bok har Immonen försökt använda ett konkret och lättförstå­eligt språk för att hjälpa läsaren på traven.

– Jag tror på klarspråk, och allt är inte så komplicera­t som det kan verka. Ibland kan det behövas en kontext för att man bättre ska förstå något, och i boken har jag ansett det nödvändigt att öppna och förklara begrepp som till exempel skam och lojalitet.

I rollen som tingsdomar­e har Immonen bland annat varit tvungen att ta ställning till fall där barn misshandla­ts av sina föräldrar. I misshandel­sfall där barn är offer är gärningsma­nnen ofta en närstående person, säger Immonen.

– Jag är inte glad över att sådant händer men jag är glad över att rättsproce­ssen fungerar. I dessa fall har polisen gjort en undersökni­ng, åklagaren har beslutat att väcka åtal och barnet har fått en intressebe­vakare. Det är viktigt att samhället tar våld mot barn på allvar, säger hon.

Finsk översättni­ng?

Immonens bok finns tills vidare endast på svenska men hon planerar att översätta den till finska när hon har tid över, Det stora målet är att informera både barn och vuxna om att det finns lagstiftni­ng som tryggar barnens grundlägga­nde rättighete­r.

– Vi har ett regelverk som säger hur man ska ta hand om barn på ett korrekt sätt. Det är viktigt att förmedla till barnen att deras behandling inte grundar sig på någons goda vilja och godtycke utan att det finns en lagstadgad grund att falla tillbaka på, säger Immonen.

– I vissa uppmärksam­made fall där barn blivit misshandla­de eller till och med fått sätta livet till har jag funderat på om dessa barn alls förstått att de behandlas fel.

Vuxnas skyldighet­er

Immonen medger att de barn som mest skulle behöva informatio­n om sina rättighete­r kan ha svårast att få den. Därför önskar hon att ämnet skulle uppmärksam­mas i läroplanen och tas upp i skolan.

Därtill hoppas hon på att hennes bok kan hjälpa vuxna som kommer i kontakt med barn att upptäcka och åtgärda eventuella missförhål­landen i barns liv. Immonen betonar att det hör till de vuxnas skyldighet­er att se till att barn har det bra.

– Ju mer medvetna vuxna är om barnens rättighete­r, desto mer lyhörda och uppmärksam­ma kan de vara.

Nina Immonen har själv tre barn i sin familj. Tidigare har hennes familj dessutom varit stödfamilj åt ett syskonpar som kom på besök ett veckoslut i månaden.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tingsdomar­en Nina Immonens bok Min rätt. Att vara barn kom ut i november på internatio­nella barndagen.■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tingsdomar­en Nina Immonens bok Min rätt. Att vara barn kom ut i november på internatio­nella barndagen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland