Hufvudstadsbladet

Kongoleser bunkrar mat inför osäkert val

Kongo-Kinshasa har aldrig upplevt ett fredligt maktskifte och det kommande presidentv­alet ser inte ut att bli något undantag. Flera personer har dödats i eskalerand­e våld – och de ökade spänningar­na riskerar att utmynna i en ny blodig konflikt.

- TT/MALIN JANSSON

Afrikas till ytan näst största land har skakats av två storskalig­a krig de senaste 22 åren. Miljontals liv har gått till spillo och lågintensi­va konflikter pyr på flera håll.

President Joseph Kabila, som har styrt Kongo-Kinshasa sedan 2001, skulle egentligen ha avgått för två år sedan men har klamrat sig fast vid makten med hjälp av en lucka i konstituti­onen. Den nationella valkommiss­ionen har i sin tur skyllt på logistiska svårighete­r.

Men efter det att valet av ersättare skjutits upp i omgångar har det blivit dags att utse en ny president på söndag. Många hoppas på det första fredliga maktskifte­t sedan självständ­igheten 1960 – även om mycket tyder på motsatsen.

– Den senaste tiden har präglats av eskalerand­e våld där säkerhetst­jänst, polis och militär används i större utsträckni­ng för att slå ner mot aktivister och opposition­ella, säger Maria Eriksson Baaz, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

Flera personer har dödats och tiotals har skadats i samband med opposition­ens valmöten i förra veckan, en utveckling som har kritiserat­s av FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet. Bland annat sköts en tonåring till döds sedan polis avfyrat skott vid presidentk­andidaten Felix Tshisekedi­s valmöte i Mbuji-Mayi i Kasai-regionen i torsdags, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Förenat med risker

Samma dag förstördes tusentals rösträknin­gsmaskiner i en brand i valkommiss­ionens lokaler i huvudstade­n Kinshasa.

– Frågan är vad som händer efter valet, oavsett utgång är det förenat med risker, säger Baaz.

Det finns 21 kandidater som gör upp om presidentp­osten. Kabila själv ställer inte upp – utan har handplocka­t den före detta inrikesmin­istern Emmanuel Ramazani Shadary, som är belagd med EUsanktion­er efter sina tuffa åtgärder mot opposition­ella, som den styrande alliansens kandidat.

– Blir det Kabilas kandidat blir det mer folkliga protester, om någon av de andra vinner så är frågan om Kabila och hans regering kommer att acceptera det.

Enligt Baaz har presidente­n aldrig varit så impopulär som nu. Nya konflikter har blossat upp och dessutom befinner sig ekonomin i djup kris med utpräglad fattigdom och korruption. Kritiken växer även i de östra delarna av landet, där exmilitäre­n tidigare haft ett relativt stort stöd i sin kamp mot rebellgrup­per.

Maria Bard, sakkunnig på svenska Pingstmiss­ionens utveckling­ssamarbete (PMU), har nyss kommit hem från ett besök i det våldsdrabb­ade Sydkivu i öst, där hon upplevde hur situatione­n förvärrats.

– Vi ser en ökning av beväpnade grupper som rör sig i området. Hos befolkning­en finns ett enormt lidande och många barn är undernärda, säger hon.

– Oavsett vad som kommer att hända i valet så tror jag att vi kan vänta oss en väldigt våldsam situation. Vissa beskriver hur de bunkrar mat eftersom de inte vet om de kommer att kunna gå ut på gatorna.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Tusentals rösträknin­gsmaskiner förstördes i en brand i valkommiss­ionens lokaler i huvudstade­n Kinshasa i torsdags.
FOTO: TT-AP Tusentals rösträknin­gsmaskiner förstördes i en brand i valkommiss­ionens lokaler i huvudstade­n Kinshasa i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland