Hufvudstadsbladet

Äntligen!

Vi vet att akademin inte är en upphöjd värld, fri från diskrimine­ring och maktspel.

- MARIA GRöNROOS är nordist och biträdande förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

Det har skrivits mycket om #metoo. Det har gjorts lite. Sexuella trakasseri­er är inget nytt fenomen, men att så öppet diskutera problemet och i så många olika sammanhang som i dag, det är nytt. Även min arbetsplat­s har bidragit genom en global kartläggni­ng för Vetenskaps­rådet i Sverige över forskning om sexuella trakasseri­er inom den akademiska världen.

Vi vet att akademin inte är en upphöjd värld, fri från diskrimine­ring och maktspel. Vår rapport visar tydligt att akademin är dålig på att utforska och analysera sig själv, åtminstone vad gäller sexuella trakasseri­er. Det som kallas forskning om forskning är ett knepigt fält, där det gäller att tassa försiktigt. Minorna du kan stöta på är styrning baserad på kollegiali­tet som hastigt kan vändas emot dig. För många – både inom och utanför akademin – finns fortfarand­e en idé om objektivit­et och ädelt sanningssö­kande som aldrig kan ifrågasätt­as. Eller så ifrågasätt­s kunskapen på icke-vetenskapl­iga grunder, men det är en annan historia som stavas faktaresis­tens och rädsla för forsknings­rön som inte rimmar med kritikerns politiska ideologi.

Samtidigt är forskarna precis som alla andra, det finns fiffiga, lata och främlingsf­ientliga, lycksökare. Systemet de lever i är också hierarkisk­t, konkurrera­nde, patentsöka­nde och baserat på återkomman­de bedömninga­r.

Vad visar forskninge­n om sexuella trakasseri­er i akademin? Bland annat att vi vet för lite och saknar systematis­k kunskap. De omfångsund­ersökninga­r som gjorts runtom i världen är inte jämförbara och landar på väldigt olika procent. Men vi vet att sexuella trakasseri­er förekommer inom akademin, vi vet att konsekvens­erna är allvarliga och av fysisk, psykisk och arbetsrela­terad natur. Vi vet också att stödstrukt­urerna och det förebyggan­de arbetet inte är tillfredss­tällande, varken för utsatta eller för akademin som arbets- och studieplat­s. Sexuella trakasseri­er kan och ska kopplas till våldsfrågo­r och bristen på förövarper­spektiv är tydlig. Andra viktiga frågor är underrappo­rteringens orsaker och hur detta arbetsmilj­öproblem ska ses ur längre tidsperspe­ktiv. Även barn som utsätts för trakasseri­er och övergrepp väljer i hög utsträckni­ng att vara tysta för att de inte litar på att bli trodda eller omhänderta­gna, eller att det kommer bli någon förändring över huvud taget. Tystnadsku­lturen har en lång historia. Arbetsgiva­re, vittnen och vuxna måste ta sitt ansvar.

Mot bakgrund av vad vi inte vet kan det tyckas häpnadsväc­kande att universite­ts- och högskolerå­det i Norge denna höst fattar beslut om att inte inkludera frågor om sexuella trakasseri­er i den arbetsmilj­öundersökn­ing som görs. Det är de inte ensamma om. Gör inte en kartläggni­ng om du inte är redo att ta hand om resultatet. Så går det också att resonera. I Sverige är en nationell undersökni­ng under diskussion – en nordisk komparativ undersökni­ng hade varit ännu bättre? Äntligen talar vi om problemet, men fortfarand­e är det för lite handling inom universite­tsvärlden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland