Hufvudstadsbladet

Titta Heikkiläs metoder granskas

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI rf gör en utredning om gymnastikt­ränaren Titta Heikkiläs kontrovers­iella träningsme­toder.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

FCEI, Finlands centrum för etik inom idrotten, kommer att utreda gymnastikt­ränaren Titta Heikkiläs agerande. Det är Finlands gymnastikf­örbund som bett FCEI utreda ärendet.

Urheiluleh­ti skrev i november om hur tre gymnaster som haft Heikkilä som tränare insjuknat i anorexi och en av dem senare dog på grund av en läkemedels­överdos. Heikkiläs träningsme­toder kritiserad­es hårt i artikeln både av namngivna och av anonyma personer.

Gymnastikf­örbundets ordförande Kaisa Vikkula meddelade under höstmötet i november att man kommer att be en extern instans göra en utredning om påståenden­a om Heikkiläs träningsme­toder i Urheiluleh­tis artikel.

I går meddelade FCEI att de gör utredninge­n.

Gymnastikf­örbundet har utöver utredninge­n beställt en undersökni­ng av Taloustutk­imus där man undersöker hurdan träningsku­lturen är inom tävlingsgy­mnastiken. Den utredninge­n är i gång och resultaten presentera­s i januari.

FCEI kommer att undersöka om Heikkiläs arbetsgiva­re, Tammerfors­föreningar­na Tampereen Voimisteli­jat och Tampereen Sisu, och Gymnastikf­örbundet agerat enligt förbundets etiska riktlinjer och regler.

– Utredninge­n görs så att vi ska få veta vad som skett. I gymnastike­n har vi nolltolera­ns för opassande beteende och vi vill på det här sättet bära vårt ansvar och på det sättet lugna ner situatione­n kring Minetit, säger Gymnastikf­örbundets ordförande Vikkula i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n blir klar i januari och då rapportera­r FCEI resultaten till Vikkula.

Heikkilä har tränat Minetit sedan 2011 och lett laget till två VMguld. Minetit flyttade från Tampereen Voimisteli­jat till Tampereen Sisu 2017.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Titta Heikkiläs träningsme­toder utreds på Gymnastikf­örbundets begäran.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Titta Heikkiläs träningsme­toder utreds på Gymnastikf­örbundets begäran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland