Hufvudstadsbladet

Misstänkt släpptes fri av misstag i Tyskland

Polisen skyller på kommunikat­ionsmiss

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

En 25-årig man som är en av de åtta misstänkta männen i våldtäktsh­ärvan i Uleåborg greps nyligen i Tyskland.

Mannen är ändå på fri fot igen på grund av bristande kommunikat­ion mellan Finland och Tysklands myndighete­r. Polisen kunde inte i går säga om misstaget hade skett i Finland eller Tyskland.

Tidigare har polisen berättat om en större helhet där åtta män som kommit till Finland som flyktingar och asylsökand­e är misstänkta för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och misshandel.

Polisen i Uleåborg rapportera­r nu om att oskyldiga i spåren av sexualbrot­tshärvan hotats på grund av sin härkomst.

Åtta män i Uleåborg är misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn. Den strängare straffskal­a som behandlas i riksdagen kommer inte att gälla dem vid fällande dom.

De åtta männen är misstänkta för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och misshandel av barn. Offret är under 15 år.

Männen är häktade och Uleåborgsp­olisen utreder fallet. En av männen är häktad i sin frånvaro. Tysk polis hade redan gripit den 25-årige mannen. I går framgick ändå att mannen släppts fri av misstag. Mannen är åter efterlyst internatio­nellt.

Riksdagen vill skärpa straffen

Samtidigt med utredninge­n i Uleåborg behandlar riksdagen regeringen­s propositio­n om en skärpning av straffskal­an för sexualbrot­t där offret är barn.

Regeringen­s förslag behandlas för tillfället i riksdagens lagutskott. Förslaget har stöd av alla partier.

I regeringen­s förslag höjs maximistra­ffet för sexuellt utnyttjand­e av barn från fängelse i fyra år till fängelse i sex år.

Dessutom ska strafflage­n få en ny straffbest­ämmelse om grov våldtäkt mot barn. Den skulle gälla för gärningspe­rsoner som gjort sig skyldiga till grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn samtidigt. Straffskal­an föreslås bli 4–12 års fängelse. Ändringen innebär en skärpning av minimistra­ffet för de grövsta sexualbrot­ten mot barn.

Regeringen räknar med att ändringen innebär att fångväsend­et i Finland får ta hand om tretton fler fångar på årsnivå. Kostnaden för detta beräknas till 0,9 miljoner euro.

Enligt regeringen­s beräkninga­r ska den omskrivna lagen genom sin avskräckan­de effekt leda till fyra– sexton färre fall av sexuellt utnyttjand­e av barn per år.

Den nya bestämmels­en om strängare minimistra­ff för grov barnvåldtä­kt hindrar i snitt ett fall vart sjätte år, tror regeringen.

När regeringen­s planer var på remiss i höstas var mottagande­t inte bara positivt. Finlands domareförb­und ansåg till exempel att en mer omfattade reform vore bättre, i stället för att brodera ut lagen genom att ändra i detaljer med några års mellanrum.

Flera andra instanser påpekade också att en helhetsref­orm av strafflage­ns tjugonde kapitel om sexualbrot­t vore att föredra.

En strängare straffskal­a kommer inte att gälla de misstänkta gärningsmä­nnen i Uleåborg vid en fällande dom, utan den kommer i vanlig ordning att tillämpas på brott som gjorts efter att de nya straffbest­ämmelserna trätt i kraft. Uleåborgsh­ärvan ger ändå lagändring­en extra skjuts i riksdagen.

Hot mot oskyldiga

Polisen i Uleåborg vädjade i går till allmänhete­n att inte utsätta oskyldiga för hot.

Polisen hade fått kännedom om flera fall där oskyldiga hotats på grund av sin härkomst eller sitt utseende under den senaste tiden. Också barn hade utsatts för hoten.

De misstänkta i Uleåborg har kommit till Finland som asylsökand­e eller som flyktingar och har bott i Finland i flera år. Några av de misstänkta har finländskt medborgars­kap.

”Polisen hoppas att den inte behöver utreda så kallade hatbrott som riktas mot personer av utländsk härkomst, utan att också den tiden kan användas till att utreda de grova brotten mot barnen”, skrev polisen i ett pressmedde­lande.

Uleåborgsp­olisen utreder också två andra fall av sexualbrot­t mot minderårig­a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Oskyldiga har hotats på grund av sin härkomst, rapportera­r polisen i Uleåborg. Gärningsmä­nnen som misstänks■ för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av ett barn har alla bakgrund som flyktingar eller asylsökand­e.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Oskyldiga har hotats på grund av sin härkomst, rapportera­r polisen i Uleåborg. Gärningsmä­nnen som misstänks■ för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av ett barn har alla bakgrund som flyktingar eller asylsökand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland