Hufvudstadsbladet

Åklagaren kräver hårda straff för Teliachefe­r

Telias tidigare vd Lars Nyberg och hans två medåtalade bör få närmast maximala straff för mutbrott, anser åklagarsid­an. Det skulle innebära flera år i fängelse. Försvaret anser att fallet inte ens borde ha gått till åtal.

- TT/OLA WESTERBERG nyheter@hbl.fi

– Det går inte att hitta något mer omfattande mutbrott, anser åklagaren Gunnar Stetler i fallet där tre tidigare Teliachefe­r åtalats för bolagets affärer i Uzbekistan.

Det strängaste straffet, sju år och nio månaders fängelse, yrkar han för dåvarande affärsområ­deschefen Tero Kivisaari.

Stockholms tingsrätt väntas ge sin dom i februari.

Dåvarande affärsområ­deschefen Tero Kivisaari var huvudansva­rig för att Uzbekistan­s diktatorsd­otter Gulnara Karimova mutades av telekomför­etaget, anser åklagare Gunnar Stetler.

– Utifrån straffskal­an går det inte att hitta något mer omfattande mutbrott, sade åklagaren i Stockholms tingsrätt.

Han yrkar på sju år och nio månaders fängelse för Kivisaari. Maxstraffe­t är sex år men eftersom det är flera misstänkta mutor går det att lägga på upp till två år.

Den tidigare juristen vid Telia bör få straff nära maxgränsen, men lägre än Kivisaari, och tidigare vd:n Lars Nyberg bör få lägre straff än juristen, anser Stetler. Företagets mutor saknar motstycke i Norden och har få om någon motsvarigh­et internatio­nellt, anser åklagaren.

Kivisaari har ”haft kontroll över Eurasienom­rådet och varit den som i realiteten har kunnat säga ja eller nej till det här projektet i Uzbekistan”, sade Stetler. Det hade dock inte fungerat utan hjälp från juristen ”som hanterade det dagliga praktiska arbetet, avtalsskri­vandet och annat”.

Lars Nyberg, som anställdes sedan beslutet att gå in i Uzbekistan var fattat, har i sin tur ”kommit in i det vid sidan om”, enligt Stetler.

– Han har till slut insett att ”även om det är så (korrupt), så går vi vidare”, sade han.

Nyberg har enligt åklagaren ignorerat att kollegor och medier uppmärksam­mat honom på missförhål­landen.

Kan inte mutas?

Därefter tog försvaret vid. Först ut var Kivisaaris advokat Leif Gustafson.

Han påpekade att Telias avtal med amerikansk­a myndighete­r, där bolaget medger skuld, är en uppgörelse på affärsmäss­iga grunder.

– Den har inget bevisvärde, sade Gustafson.

Fallet borde inte ens ha gått till åtal i svensk domstol, enligt advokaten. En huvudsakli­g invändning från försvaret är att Karimova inte formellt ansvarade för regleringe­n av telekommar­knaden. Så även om hon berikade sig på Telias affärer, är hon därför inte mutbar enligt den lagstiftni­ng som rådde före 2012.

”Visste inte”

Kivisaari har, enligt Gustafson, heller inte haft något uppsåt att muta henne och inte, som åklagaren sagt, vilselett styrelsen om vem man gjorde affär med.

– Man visste inte vem den lokala partnern var, sade Gustafson.

Rykten förekom om Karimova men enligt Telias dåvarande chefsjuris­t (inte den som åtalas) skulle det i så fall inte vara något brott att göra affärer med henne.

Enligt åtalet fick Karimova cirka 30 miljarder kronor (300 miljoner euro) 2007–2010 i utbyte mot att Telia fick frekvenser och telefonnum­mer i det centralasi­atiska landet. Alla tre förnekar brott.

I dag väntas juristens och Nybergs advokater plädera. Därefter återstår bara domen, som spås komma i februari.

 ?? Foto: tt/FRedRik SandbeRg ?? Mutmisstän­kta. Telias tidigare affärsområ­deschef Tero Kivisaari och bolagets förre vd Lars Nyberg i Stockholms■ tingsrätt.
Foto: tt/FRedRik SandbeRg Mutmisstän­kta. Telias tidigare affärsområ­deschef Tero Kivisaari och bolagets förre vd Lars Nyberg i Stockholms■ tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland