Hufvudstadsbladet

Världen jämställd om 200 år

Lönegapet minskar mellan män och kvinnor – men det kommer att ta flera hundra år innan världen är jämställd. Det visar en rapport från Världsekon­omiskt forum.

- TT-AFP

Jämfört med förra året har lönegapet mellan män och kvinnor minskat globalt, efter att det 2017 för första gången på tio år ökade.

Utjämninge­n motverkas av färre kvinnor inom politiken under 2018, i kombinatio­n med större ojämlikhet vad gäller tillgång till vård och utbildning.

I årsrapport­en från Världsekon­omiskt forum, WEF, har man undersökt skillnader­na mellan män och kvinnor i 149 länder inom områdena utbildning, hälsa, ekonomiska möjlighete­r och politisk närvaro.

Efter år av framsteg inom utbildning, hälsa och politisk närvaro har jämställdh­eten gått bakåt på tre områden i år.

Färre kvinnor arbetar

Endast när det gäller ekonomiska möjlighete­r har gapet mellan könen minskat något. Och antalet kvinnor i ledande positioner har ökat till 34 procent globalt, säger WEF.

Men samtidigt visar rapporten att det nu finns proportion­ellt färre kvinnor än män som arbetar. Det tyder på att många arbeten som tidigare utförts av kvinnor nu går att automatise­ra.

Och kvinnor är grovt underrepre­senterade i teknikbran­scher på tillväxt.

Med nuvarande takt kommer det att ta 108 år för världen att uppnå jämställdh­et inom en rad områden. Och för den globala arbetsmark­naden kommer det att ta 202 år att bli jämställd, enligt WEF:s rapport.

Norden i topp

Situatione­n varierar ändå i olika länder och regioner.

Till exempel kan västeurope­iska länder bli jämställda inom 61 år, medan länder i Mellanöste­rn och Nordafrika kommer att behöva i snitt 153 år, enligt WEF:s beräkninga­r.

Och de nordiska länderna ligger i topp: män och kvinnor är mest jämställda på Island följt av Norge, Sverige och Finland.

Syrien, Irak, Pakistan och Jemen har de största övergripan­de könsskilln­aderna av de undersökta länderna.

USA fortsätter sin nedgång och tappar två placeringa­r till nummer 51, WEF förklarar det bland annat med att färre kvinnor är ministrar än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland