Hufvudstadsbladet

Allt fler sexualbrot­t anmäls till polisen

Våldsbrott­en i Finland har minskat, men sexualbrot­ten har ökat med 16,6 procent jämfört med i fjol.

- SPT

639 800 brott och förseelser har kommit till polisens, Tullens och Gränsbevak­ningsväsen­dets kännedom under tiden januari–september i år. Det är 3,5 procent färre än i fjol. Det här beror till stor del på att antalet trafikbrot­t minskat.

Det visar uppgifter som Statistikc­entralen publicerad­e i går.

Antalet våldtäkter som har kommit till polisens kännedom har däremot ökat med 6,1 procent. Likaså har antalet sexuella trakasseri­er som anmälts ökat med 26,1 procent, åttio fall, jämfört med i fjol.

Knappt tusen våldtäkter har anmälts till polisen under årets tre första kvartal. De är 56 fler än under samma tid i fjol. Ännu i juli var de anmälda våldtäkter­na färre än i fjol men under slutet av sommaren skedde flera våldtäkter.

Drygt tusen fall av sexuellt utnyttjand­e av barn har anmälts till polisen. Det är 16,1 procent fler än i fjol. Ytterligar­e 775 andra sexualbrot­t har anmälts, varav hälften handlar om sexuella trakasseri­er.

Antalet våldtäktsf­all och sexuellt utnyttjand­e av barn varierar mycket från år till år. En enskild polisanmäl­an kan innefatta flera fall och brott.

Antalet våldsbrott har överlag minskat. Däremot har antalet fall av grov misshandel ökat. Lika många fall av dråp har anmälts i år som i fjol, 57 stycken.

Brott mot egendom, skadegörel­se, identitets­stölder och äventyrand­e av trafiksäke­rheten har minskat medan antalet bedrägerie­r, stöld, rattfyller­i och förskingri­ng har ökat. Antalet förskingri­ngar har ökat med nästan 50 procent jämfört med i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland